Στην Αθήνα θα διοργανωθεί από 16 έως 24 Ιουλίου 2022 το 44ο Παγκόσμιο Επιστημονικό Διαστημικό Συνέδριο, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας-Committee on Space Research (COSPAR).
Στην Αθήνα θα διοργανωθεί από 16 έως 24 Ιουλίου 2022 το 44ο Παγκόσμιο Επιστημονικό Διαστημικό Συνέδριο, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας-Committee on Space Research (COSPAR).
Η ελληνική υποψηφιότητα επικράτησε ανάμεσα στους φακέλους διεκδίκησης της Βαρσοβίας, της Λωζάνης και της Πράγας. Μάλιστα η επιλογή της Αθήνας έγινε από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία κατά τη διάρκεια του 42ου Συνεδρίου της COSPAR στην Pasadena της California των ΗΠΑ, όπου συμμετείχαν πάνω από 3.300 διαστημικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Η πρώτη συμμετοχή της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα–COSPAR 2022 στο Συμβούλιο της COSPAR, ως διοργανώτρια πλέον, θα πραγματοποιηθεί από 18-21 Μαρτίου 2019, στα Κεντρικά Γραφεία της COSPAR στο Παρίσι. Εκεί θα παρουσιαστούν διεξοδικά όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να φιλοξενήσει η Αθήνα το COSPAR 2022 καθώς και το σχέδιο προώθησης της διοργάνωσης και δυναμικής παρουσίας της στο 43η Επιστημονικό Συνέδριο της COSPAR στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας τον Αύγουστο του 2020.
Το διεθνές συνέδριο της COSPAR έχει χαρακτηριστεί άτυπα ως «Ολυμπιάδα του Διαστήματος» και διοργανώνεται σε διαφορετική ήπειρο κάθε δύο χρόνια. Στο Συνέδριο της Αθήνας αναμένεται να συμμετάσχουν 3.000-4.000 καταξιωμένοι διαστημικοί επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά την υφήλιο, καθώς και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων διεθνών διαστημικών οργανισμών. Δυναμικό «παρών» θα δώσουν και οι μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων διαστημικής τεχνολογίας με τα εκθεσιακά τους περίπτερα .
Η υποψηφιότητα της χώρας μας για το 2022 προετοιμάστηκε από το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και υποστηρίχθηκε ενεργά από πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, το Δήμο Αθηναίων, Υπουργεία, σχεδόν το σύνολο των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας, ενώ η στήριξη από Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, με συμμετοχή αρκετών στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, ήταν εξίσου ενθουσιώδης και συγκινητική.
Η διεθνής Επιτροπή Διαστημικής Έρευνας (COSPAR) ιδρύθηκε το 1958, λίγο μετά την έναρξη της διαστημικής εποχής. Σκοποί της είναι η προαγωγή της διεθνούς Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας και η ειρηνική εξερεύνηση του Διαστήματος. Αποτελεί βήμα διαλόγου και συνεργασίας παγκοσμίως, μακριά από πολιτικές επιδιώξεις, συνεργαζόμενη στενά με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους παγκόσμιους οργανισμούς. Η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της COSPAR σχεδόν από την ίδρυσή της, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαστημικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.