Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη συνεδρίαση του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα στην προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων ξεκίνησε από σχετικά χαμηλή θέση πρόσφατα. Ξεκαθάρισε επίσης ότι στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν περιλαμβάνονται απόψεις για εργασία στους νέους, όπως αυτές που προωθούνται στη Γαλλία.
ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ θα συνεχιστούν, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη συνεδρίαση του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/24/1169935.htm , σημειώνοντας ότι η Ελλάδα στην προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων ξεκίνησε από σχετικά χαμηλή θέση πρόσφατα.
«Έχουμε περισσότερο δρόμο να καλύψουμε σε σχέση με άλλους εταίρους μας, γι' αυτό και η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων είναι για όλους τους Έλληνες ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Οι μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιήσαμε και υλοποιούμε είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κυβερνητικής πολιτικής», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση ότι υπήρχαν υπαναχωρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ δεν χωρά καμία υποχώρηση και υπαναχώρηση. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, γιατί υπηρετεί πάνω από όλα τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη». Σημείωσε ακόμη ότι η διυπουργική επιτροπή προχθές στην Αθήνα έστειλε καθαρό μήνυμα για τις μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε ότι σε δύο χρόνια έγιναν πολλά.
Αποστάσεις από τις επιλογές Nτε Βιλπέν
Ο πρωθυπουργός κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις πολιτικές επιλογές του Γάλλου ομολόγου του Ντομινικ Ντε Βιλπέν, σημειώνοντας ότι δεν είναι στις δικές του (σ.σ. του κ. Καραμανλή) επιλογές κριτήριο το πολιτικό κόστος και πως αυτό που είναι καλό για τη χώρα θα γίνει.
«Δεν πρέπει να υιοθετήσουμε κατ' ανάγκη σκέψεις που υπάρχουν σε άλλη χώρα. Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τα εργασιακά είναι ικανοποιητικές και υλοποιούνται. Το κλειδί είναι πώς η Ελλάδα θα γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις, να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές δυσκολίες παρά τα βήματα που έχουν γίνει, να παράγει και να εξάγει περισσότερα χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική γαλήνη και συνοχή. Το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να πετύχει αν δεν στηρίζεται από την κοινωνία», είπε ο Πρωθυπουργός.
Ξεκαθάρισε ότι στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν περιλαμβάνονται απόψεις για εργασία στους νέους, όπως αυτές που προωθούνται στη Γαλλία, και πως εκείνο που σημειώνεται είναι να ενισχυθούν νέοι άνθρωποι που δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους με συγκεκριμένες πολιτικές.
Ασφαλιστικό
Ο κ. Κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση για άλλο σημείο των Συμπερασμάτων που προβλέπει την προώθηση μέτρων που θα αποθαρρύνουν την πρόωρη αποχώρηση από το εργατικό δυναμικό, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει άμεσα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση και εκείνο που επιδιώκει είναι να γίνει διάλογος για το ασφαλιστικό, ώστε να αποτυπωθούν και μαθηματικά οι πτυχές του προβλήματος προκειμένου να μην αμφισβητούνται από κανένα.
Υπογράμμισε, πάντως, πως δεν είναι άμεσα εκρηκτικό το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι μια σοβαρή και ευνοούμενη πολιτεία οφείλει να προγραμματίζει. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι σωστή, τόνισε, και δίνει αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες.
«Τα χρέη κρύβονταν κάτω από το χαλί»
Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση για την απογραφή και τον τρόπο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, με αφορμή και τα περί «πολιτικής απάτης» που είχε πει ο κ. Αλογοσκούφης, κάλυψε τον υπουργό Οικονομίας, λέγοντας: «Αυτά τα ζητήματα έχουν απαντηθεί και θα συνιστούσα να δείτε και τη γνώμη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών το Δεκέμβριο του 2004. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα είχε οξύτατο δημοσιονομικό πρόβλημα. Δεν το αντιμετώπισε όπως έπρεπε, κρύβοντας χρέη κάτω από το χαλί. Πρέπει να λυθεί μία και καλή το πρόβλημα. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι σοβαρή με αξιοσημείωτα αποτελέσματα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο στόχο του ελλείμματος κάτω από το 3%, ενώ σημείωσε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει γίνει δεκτό με σχετική ικανοποίηση και βρίσκεται στην 7η θέση.
Eνεργειακή πολιτική
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τον ενεργειακό τομέα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη μιας ισορροπημένης συνύπαρξης της ασφάλειας, του ενεργειακού εφοδιασμού, της αποτελεσματικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι πρόσφατες εξελίξεις στο ρευστό διεθνές περιβάλλον καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στον ενεργειακό τομέα και όπως υπογράμμισε, είχε την ευκαιρία να επισημάνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη σημασία της δημιουργίας περιφερειακών ενεργειακών αγορών.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα που εφαρμόστηκε πρόσφατα στην περιοχή των Βαλκανίων, με την ενεργειακή κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη Συνθήκη η οποία υπογράφηκε πρόσφατα στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε, σε γενικές γραμμές, υπέρ μιας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη σεβασμού στις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.
Ολυμπιακή, ΔΕΗ
Τέλος, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια για την εξυγίανση της Ολυμπιακής, ενώ έκανε γνωστό ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
ΑΠΕ - ΜΠΕ