Πολιτική
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2006 16:09

Μήνυμα Γ. Παπανδρέου για την 25η Μαρτίου

Ακολουθεί το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου:

«Η εθνική μας παλιγγενεσία, ο απελευθερωτικός μας αγώνας που γιορτάζει όλος ο Ελληνισμός, θα αποτελεί πάντα το σύμβολο της αξιοπρέπειας για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για την ελευθερία του, για κάθε λαό που παλεύει για την αυτοδιάθεσή του, για κάθε κοινωνία που οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον.

Ο ελληνικός λαός σήμερα, 185 χρόνια από την αφετηρία του μεγάλου αγώνα, μπορεί να αισθάνεται υπερηφάνεια και ικανοποίηση γιατί πέτυχε όχι μόνο να εμπεδώσει την ελευθερία του, αλλά και τη δημοκρατία να οικοδομήσει σε σταθερά και σύγχρονα θεμέλια, και την πρόοδο να κατακτήσει, ιδιαίτερα από την μεταπολίτευση και μετά, οπότε με τους κόπους του και τις θυσίες του, κατέστησε ισότιμη τη φωνή της χώρας μας στο διεθνή χώρο.

Σήμερα, ο ελληνικός λαός μπορεί με ασφάλεια και σιγουριά να δώσει έναν άλλο μεγάλο αγώνα, αυτόν της εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών και της διεύρυνσης των κοινωνικών και οικονομικών κατακτήσεών του, δίνοντας έμφαση σε έναν άλλο τύπο ανάπτυξης, που αφ’ ενός θα σέβεται και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και του Ελληνισμού, και αφ’ ετέρου θα ενδυναμώνει την αξιοπιστία της διεθνώς.

Προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι η συμμετοχή του Έλληνα πολίτη στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν και τα θέματα της καθημερινότητάς του, και τα μεγάλα θέματά, που η συντήρηση ήθελε και θέλει πάντα να διατηρεί σε στεγανά και μακριά από το λαό.

Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Ελληνικό λαό αυτόν τον αγώνα δίνει και θα συνεχίσει να δίνει.

Σήμερα, που η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και σε μια παγκόσμια οικονομία χωρίς σύνορα, η έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας προσλαμβάνει νέες διαστάσεις.

Οφείλουμε να την περιφρουρήσουμε στο διηνεκές, οφείλουμε να εμπεδώσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισονομία και την ισοπολιτεία και να αναδείξουμε σε καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον τη συμμετοχή του πολίτη.

Αυτό το ίδιο πλαίσιο, είναι που ορίζει και τον διαρκή αγώνα της παράταξής μας απέναντι στη συντήρηση και τις συντηρητικές δυνάμεις που αμφισβητούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, υποσκάπτουν και αποδομούν τις κοινωνικές κατακτήσεις, υπηρετούν τους λίγους σε βάρος των πολλών, πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, οδηγούν την Ελλάδα στην οπισθοδρόμηση.

Μαζί με του Έλληνες πολίτες θα δίνουμε πάντα τον αγώνα για τη δημοκρατία, την ισονομία, την ισοπολιτεία, για τη συμμετοχή του πολίτη, για την αξιοπρέπεια και των σεβασμό των δικαιωμάτων του. Απέναντι στην οπισθοδρόμηση και την υποκρισία, θα δίνουμε τον αγώνα για την πρόοδο, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τον αγώνα για τις διαχρονικές μας αξίες, για ένα δημιουργικό μέλλον, με τον πολίτη δυνατό και συμμέτοχο».