Κόσμος
Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 22:42

Αμερικανός καταδικάστηκε στο Ιράν σε 10 χρόνια κάθειρξη

Σε κάθειρξη 10 ετών από δικαστήριο του Ιράν καταδικάστηκε ένας Αμερικανός βετεράνος πεζοναύτης, ο οποίος επισκέφτηκε την ασιατική χώρα προκειμένου να επισκεφτεί μία φίλη του, στην πόλη Μασχάντ.

Σε κάθειρξη 10 ετών, από δικαστήριο του Ιράν, καταδικάστηκε ένας Αμερικανός βετεράνος πεζοναύτης, ο οποίος επισκέφτηκε την ασιατική χώρα προκειμένου να επισκεφτεί μία φίλη του, στην πόλη Μασχάντ.

Πρόκειται για τον 46χρονο Μάικλ Γουάιτ, ο οποίος καταδικάστηκε για προσβολή του ανώτατου ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ, και για ανάρτηση μιας «ιδιωτικής φωτογραφίας».

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής τρόπος προσβολής του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, ενώ η δεύτερη κατηγορία αφορούσε φωτογραφία, στην οποία απεικονιζόταν ο ίδιος και η Ιρανή φίλη του.

Το State Department, σε ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι είναι ενήμερο για το συμβάν, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα».

Ο Γουάιτ κατάγεται από την Καλιφόρνια και υπηρέτησε για 13 χρόνια τον αμερικανικό στρατό. Η οικογένειά του και οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν αν οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν, ήταν πολιτικά υποκινούμενες.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η Τεχεράνη επιβεβαίωσε τη σύλληψή του, στον Γουάιτ δεν έχει επιτραπεί να επικοινωνήσει με τους συγγενείς του, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης που του έχει παρασχεθεί από την Τεχεράνη δεν μιλάει... αγγλικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters