Την πρόταση νόμου για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, που κατατέθηκε από τη Κ.Ο. του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, καθώς και τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, μεταξύ των οποίων η αυξημένη ανεργία, η λειτουργία Ταμείου ανεργίας για τους ναυτικούς, και η κατάσταση του ΝΑΤ, ήταν τα θέματα που συζήτησαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο).
«Επισκεφθήκαμε τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που κάνει την θητεία της τώρα, για να την ρωτήσουμε, εκτός των άλλων, γιατί δεν τους κατέβασε η κυβέρνηση στην στρατιωτική παρέλαση που έγινε προχθές. Αυτό που συμβαίνει, είναι ντροπή», δηλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
Όπως είπε, παρέδωσε στη διοίκηση της ΠΝΟ την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο Συνασπισμός για την κατάργηση της επιστράτευσης.
«Επίσης» -πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος- «διαβεβαιώσαμε την ΠΝΟ για την στήριξή μας σε μια σειρά αιτήματα, ζωτικά γι αυτόν τον ιστορικό κλάδο, ο οποίος πλήττεται ιδιαίτερα βαριά. Αιτήματα που έχουν σχέση με την απασχόληση, με την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση των ασφαλιστικών τους ταμείων», .
Όπως παρατήρησε ο κ. Αλαβάνος, «με τον ίδιο τρόπο που αγνόησε η κυβέρνηση τις αποφάσεις των δικαστηρίων που έκριναν νόμιμη την απεργία των ναυτικών, με τον ίδιο τρόπο αγνοεί τη Δικαιοσύνη στην υπόθεση των τραπεζοϋπαλλήλων σήμερα. Και βλέπουμε, την ημέρα της εθνικής εορτής, αντί ο υπουργός Οικονομίας και ο υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής να πάνε στην Τήνο να προσκυνήσουν για τον Ευαγγελισμό, να φέρνουν μια τροπολογία, η οποία στρέφεται ενάντια σε νομοθέτημα της ίδιας της κυβέρνησης».
«Είναι πρωτοφανές το φαινόμενο, να έχουμε μία κυβέρνηση που αποδεικνύει ότι είναι πιο αντιδραστική από τον αντιδραστικό εαυτό της και η οποία καταργεί την ασφάλεια δικαίου, δηλαδή τη δυνατότητα να λύσουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες τις διαφορές που έχουν με τη νομοθεσία, μέσα από τα δικαστήρια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης, που μπορεί να φτάσει μέχρι 15 χρόνια, την μείωση των συντάξεων, που μπορεί να φτάσει μέχρι 45%, και ιδιαίτερα βαριά μέτρα για τους νέους εργαζόμενους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.
«Το θέμα της επιστράτευσης είναι αυτό το οποίο μας καταρρακώνει σαν ανθρώπους», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γ. Χαλάς. Όπως είπε, η ΠΝΟ έχει προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας «και προς όλες τις κατευθύνσεις, για να βρούμε το δίκιο μας». «Θα το βρούμε, αναμφίβολα. Αλλά εκείνο εκεί που χρειάζεται είναι να μην υπάρχει αυτή η χολέρα της επιστράτευσης που μας κρατάει ομήρους», κατέληξε χαρακτηριστικά.