Για σύγκρουση της προόδου με τον συντηρητισμό έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δουζίνας, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση για τις αναθεωρητέες διατάξεις, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Για σύγκρουση της προόδου με τον συντηρητισμό έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δουζίνας, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση για τις αναθεωρητέες διατάξεις, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Δεν είναι ιδεολογικά ουδέτερες οι αντιπαραθέσεις για τις διατάξεις του Συντάγματος. Αντίθετα, βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής. Οι διατάξεις σκιαγραφούν το αύριο. Από τη μια είναι η πρόταση για μια προοδευτική Ελλάδα, μια Ελλάδα της δικαιοσύνης και των κοινωνικών δικαιωμάτων, ένα σύνταγμα της κοινωνικής πλειοψηφίας και από την άλλη η επαναφορά του παλιού, των ανισοτήτων και της ελίτ» είπε.
Όπως σημείωσε, «η πραγματική αντιπαράθεσή μας με τη Ν.Δ. δεν βρίσκεται στο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά στο οικονομικό μοντέλο που προτείνει. Από τη μια είναι ο οικονομικός κορσές που δοκιμάστηκε και απέτυχε, η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας και από την άλλη η πρότασή μας για επέκταση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και η ενίσχυση της δημοκρατίας . Εδώ λοιπόν θα αντιπαρατεθούν οι προοδευτικές και οι συντηρητικές προτάσεις. Οι προτάσεις για ένα Σύνταγμα των πολλών και οι προτάσεις για ένα Σύνταγμα των λίγων, της ελίτ».
Ο κ. Δουζίνας υποστήριξε ότι οι προηγούμενες δύο αναθεωρήσεις του Συντάγματος ήταν άνευρες και άφησαν μικρό θεσμικό αποτύπωμα, ενώ, όπως υποστήριξε, οι σημερινές αναθεωρητέες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσουν μια ισχυρή θεσμική αποτύπωση για την επόμενη Βουλή. «Έχουμε κερδίσει μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ευρεία αποδοχή διατάξεων και αυτό είναι μια μεγάλη νίκη για τη Βουλή», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε παράλληλα στο «συνεκτικό προοδευτικό σχέδι»ο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη της κοινωνίας, της ισότητας και της δημοκρατίας που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
Πρώτος άξονας, όπως είπε, είναι η επανεκκίνηση του κοινωνικού κράτους και της δικαιοσύνης που είναι αποτέλεσμα και νίκη των αριστερών αγώνων. «Στην Ελλάδα το κοινωνικό κράτος ήταν ασθενικό. Με την πρότασή μας επιβεβαιώνεται η συμβολική σημασία του κράτους και το ενδιαφέρον μας για σειρά κοινωνικών ενισχύσεων. Εγγυόμαστε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Για εμάς η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δεν είναι επέκταση φιλανθρωπίας αλλά αποτελεί βήμα στην ισότητα τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό», υπογράμμισε, εξαπολύοντας βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η Ν.Δ. καθορίζει την πολιτική της με τη συνταγματοποίηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του ελεύθερου ανταγωνισμού και των ιδιωτικών κερδοφόρων πανεπιστήμιων. Με τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Για εμάς οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι φυσική κατάσταση. Υποχρέωση της Αριστεράς είναι να τις μειώσουμε στοχεύοντας στην κατάργησή τους. Η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού πάει χέρι χέρι με την εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εμείς, σήμερα, ξαναθεμελιώνουμε τα κοινωνικά δικαιώματα αλλά επεκτείνουμε και τα ατομικά δικαιώματα κάτι που αρνείται η Ν.Δ.».
Δεύτερος άξονας, όπως διευκρίνισε ο κ. Δουζίνας «είναι η διεύρυνση ης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας». Το πιο σημαντικό αντίβαρο είναι η δημιουργία πολυκομματικών κυβερνήσεων και αυτό εγγυάται η απλή αναλογική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε.
Στο ίδιο πλαίσιο, όπως επισήμανε, είναι η πρόταση μας που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από εκλογές, δίνοντας μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες πολιτικές συναινέσεις.
Στο σημείο αυτό ο κ. Δουζίνας κατηγόρησε την Ν.Δ. για υποκρισία και «προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος, βάζοντας στο επίκεντρό της την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». Όπως υποστήριξε «αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αποτρέψει μια δεξιά παρένθεση». «Η κατάφωρα αντισυνταγματική της πρόταση να εκλέγεται από 151 βουλευτές δείχνει πλήρη αντιδημοκρατική πρακτική. Κάνετε σκιαμαχίες με ανύπαρκτους εχθρούς για να επισκιάσετε τα πραγματικά επίδικα», σημείωσε.
Τρίτος άξονας, όπως ανέφερε ο κ. Δουζίνας, είναι «η θεσμοθέτηση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας που φέρνουν τον λαό στο προσκήνιο και η άρνηση της Ν.Δ. αποκαλύπτει ότι φοβάται τον λαό».
Σχετικά με τον τέταρτο άξονα για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό, ο κ. Δουζίνας επεσήμανε ότι «η πρόταση μας για το άρθρο 3 είναι για να καταστήσουμε σαφές ότι η επικρατούσα θρησκεία δεν προσδιορίζει την θρησκευτικότητα της πολιτείας».
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για θεσμικό εκβιασμό από τη Ν.Δ. κυρίως για το άρθρο 16 σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ χαρακτήρισε «παραλογισμό την άποψή της ότι η σημερινή αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων». «Αν πράγματι η πρώτη δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή, γιατί κάναμε 18 συνεδριάσεις στην Επιτροπή Αναθεώρησης; Κάναμε συζήτηση για το θεαθήναι;» διερωτήθηκε και κατέληξε: «Σας καλώ να ψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια Ελλάδα της δημοκρατίας και της προόδου».
Πηγή: ΑΜΠΕ