Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα για περισσότερους από 20 μήνες μετά την αναγνώρισή τους, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019, ώστε τις θέσεις τους να πάρουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αντιδρώντας σε αυτήν την απόφαση, πρόσφυγες πραγματοποίησαν κινητοποίηση σήμερα έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα για περισσότερους από 20 μήνες μετά την αναγνώρισή τους, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019, ώστε τις θέσεις τους να πάρουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αντιδρώντας σε αυτήν την απόφαση, πρόσφυγες πραγματοποίησαν κινητοποίηση σήμερα έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Κρατώντας πανό, όπως «η κατοικία δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα», «ανοίξτε τα σύνορα» και «DG HOME σταματήστε να χρηματοδοτείτε πολέμους, ξεκινήστε να χρηματοδοτείτε σπίτια», οι πρόσφυγες εξέφρασαν την εναντίωσή τους στη σχεδιαζόμενη πολιτική, ενώ εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ, από την Κίνηση Προσφύγων για τα Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, η απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αφορά 600 άτομα που θα πρέπει να φύγουν μέχρι τέλος Μαρτίου από τα κέντρα φιλοξενίας και τα διαμερίσματα «και θα μείνουν στον δρόμο, κάτι που θα επηρεάσει όχι μόνο τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και την κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες». Την ίδια ώρα, «θα κοπεί για τους ανθρώπους αυτούς το χρηματικό βοήθημα, το οποίο ανέρχεται σε 150 ευρώ ανά άτομο, χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε θα σταματήσει να χορηγείται».
Ο ίδιος καταγγέλλει ότι προς το παρόν από αυτήν την απόφαση εξαιρούνται οι ευάλωτες περιπτώσεις, ωστόσο σε τρεις μήνες ακόμα και οι ευάλωτοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές.
Η απάντηση του υπουργείου
Η απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ελήφθη επειδή τέθηκε θέμα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς στο σύστημα υποδοχής βρίσκονται άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρει ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας.
Όπως σημειώνει, ο αριθμός των προσφύγων που θα φύγουν από τα διαμερίσματα στις 31 Μαρτίου είναι 204. Συγκεκριμένα, οι πρόσφυγες που αναγνωρίστηκαν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017 και αυτή τη στιγμή διαμένουν στις δομές από 20 έως 36 μήνες είναι περίπου 1.000 (666 στα διαμερίσματα και 308 στα κέντρα φιλοξενίας). Ωστόσο, αφού εξετάστηκαν όλες οι περιπτώσεις, εξαιρέθηκαν από την απόφαση οι έγκυες και λεχώνες, τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, οι βαριά ασθενείς χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον και οι οικογένειες των οποίων κάποιο μέλος αιτείται άσυλο.
Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι τις 31 Μαΐου 2019 όσοι αναγνωρίστηκαν πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ωστόσο ο αριθμός τους ακόμα δεν έχει υπολογιστεί.
Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που θα απομακρυνθούν από τα διαμερίσματα θα πάρουν το χρηματικό βοήθημα για επιπλέον τρεις μήνες. Στη συνέχεια, όπως τονίζει ο κ. Κλάπας, θα ενταχθούν κατά προτεραιότητα σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας οκτώ μηνών για 3.000 άτομα, που θα υλοποιηθεί από τον Μάιο από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας.
Επιπλέον, σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με εκπροσώπους από το υπουργείο Εργασίας, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, προκειμένου να συζητηθούν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν ΑΦΜ, τραπεζικό λογαριασμό και να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ. Τέλος, σύμφωνα με τον γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα διερευνηθεί ποια επιδόματα έχουν δυσκολία να προσεγγίσουν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισότιμη με τους Έλληνες πολίτες πρόσβασή τους στα επιδόματα πρόνοιας.
Εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων εκφράζουν, πάντως, την ανησυχία τους ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο οικογένειες προσφύγων να μένουν στις πλατείες. «Κανείς δεν θέλει από την πολιτεία να έχει το φαινόμενο των άστεγων στις πλατείες, γι' αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα. Ωστόσο, αν τους αφήσουμε στο σύστημα υποδοχής, δεν θα έχουμε θέσεις για να φέρουμε στην ενδοχώρα όσους πρέπει να έρθουν από τα νησιά» απάντησε ο κ. Κλάπας.
Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα HELIOS 2, που προβλέπει ενταξιακές δράσεις και επιδότηση ενοικίου για έξι μήνες για 5.000 πρόσφατα αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, στόχος του υπουργείου θα είναι «να ρυθμίσουμε ένα σύστημα που θα λειτουργεί ως εξής: Έρχεται κάποιος στη χώρα, κάνει αίτηση για άσυλο, μπαίνει στο σύστημα υποδοχής μέχρι τη στιγμή που αναγνωρίζεται και τότε αυτομάτως παίρνει παράταση έξι μήνες στην παραμονή του στα διαμερίσματα και συμμετέχει σε όλες τις ενταξιακές δράσεις. Στη συνέχεια, για άλλους έξι μήνες, παίρνει επιδότηση ενοικίου και νοικιάζει διαμέρισμα μόνος του. Οπότε το σύστημα προστασίας λειτουργεί για έναν ακόμα χρόνο από την αναγνώρισή του» καταλήγει ο κ. Κλάπας.
Πηγή: ΑΜΠΕ