Πολιτική
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2006 11:23

Αύριο η ολική έκλειψη του Ηλίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυριανή έκλειψη Ηλίου, καθώς θα είναι η πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες που η ολική έκλειψη θα είναι ορατή από γεωγραφικό σημείο της Ελλάδας και μάλιστα μόνο στο Καστελόριζο, ενώ θα είναι μερική για όλη την υπόλοιπη χώρα.

Οι δύο προηγούμενες ολικές εκλείψεις που ήταν ορατές στην Ελλάδα, έγιναν το 1870 και το 1936. Επόμενη ολική έκλειψη ορατή στη χώρα μας θα γίνει το 2088, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Καστελόριζο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστημόνων και μη τόσο, από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι ήδη έχουν φροντίσει να βρίσκονται εκεί στις 29 Μαρτίου για να παρατηρήσουν και να φωτογραφίσουν το σπάνιο και μεγαλειώδες φαινόμενο, προκαλώντας το αδιαχώρητο στο νησί. Επιπλέον δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται τη Ρόδο για μια αυθημερόν επίσκεψη στο ακριτικό νησί για την παρατήρηση του φαινομένου.

Σε όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας η έκλειψη θα φανεί ως μερική, με σημαντικό ποσοστό κάλυψης που θα μικραίνει σταδιακά προς τα βορειοδυτικά της χώρας.

Κατά τη μερική έκλειψη ο ουρανός θα σκοτεινιάσει αισθητά. Όμως στο Καστελόριζο για λίγα λεπτά θα νυχτώσει. Η έκλειψη θα ξεκινήσει στο Καστελόριζο περίπου στις 12:34' και θα ολοκληρωθεί στις 15:10'.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη θα είναι υψηλό. Με μεγαλύτερα ποσοστά κάλυψης στη νοτιοανατολική Ελλάδα (98% στη Ρόδο, 96% στην ανατολική Κρήτη) που θα μικραίνουν προς τα βόρεια ή δυτικά. Η Αθήνα θα έχει ποσοστό κάλυψης 84% και η Θεσσαλονίκη 75%.

Οσοι τώρα θα επιχειρήσουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι οι πρόχειροι τρόποι για την παρατήρηση του Ηλίου είναι πολύ επικίνδυνοι. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καπνισμένα (μαυρισμένα) γυαλιά, μαυρισμένα φωτογραφικά φιλμ, πολλαπλά γυαλιά ηλίου, τυχαία γυαλιά ηλεκτροκόλλησης κ.λπ.

Οι αόρατες υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες του Ηλίου διαπερνούν αυτά τα υλικά, και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στα μάτια ακόμη και με πολύ σύντομη παρατήρηση.

Ο ασφαλής τρόπος για παρατήρηση είτε με τηλεσκόπιο/κιάλια είτε χωρίς οπτικό όργανο είναι με τη χρήση ειδικού ηλιακού φίλτρου που μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία. Τέτοια φίλτρα πωλούνται στα ειδικευμένα καταστήματα αστρονομικού εξοπλισμού σε διάφορες μορφές. Υπάρχουν και απλές κατασκευές «ηλιακών γυαλιών», που φοριούνται όπως τα γυαλιά ηλίου και είναι ασφαλή για την παρατήρηση του φαινομένου. Για τη φωτογράφηση της έκλειψης χρειάζεται επίσης ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Εκτός από το Καστελόριζο η έκλειψη θα είναι ολική για περιοχές διαφόρων χωρών όπως της Τουρκίας, της Γεωργίας, της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Λιβύης, της Αιγύπτου, του Τσαντ και της Νιγηρίας.

Επιπλέον να σημειωθεί ότι για όσους θέλουν να δουν την ολική έκλειψη αλλά δεν καταφέρουν να βρεθούν στο Καστελόριζο το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του Εθνικού και Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει αναλάβει με τη συνδρομή ερασιτεχνών αστρονόμων και άλλων φορέων, τη ζωντανή μετάδοση της ηλιακής έκλειψης μέσω του διαδικτύου.

Η προβολή της έκλειψης θα γίνεται από πέντε σημεία λήψης με ισάριθμα τηλεσκόπια, το ένα εκ των οποίων θα είναι εγκατεστημένο στο Καστελόριζο.

Το «Ηλιο-πάρτι στο πανεπιστήμιο Αθηνών» θα περιλαμβάνει εικονοροή, αλλά και φωτογραφίες που θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και μετά την ολοκλήρωση του φαινομένου.

Η ιστοσελίδα που μπορούν να επισκέπτονται οι ενδιαφερόμενοι είναι η www.solar-eclipse.uoa.gr και hellas-sat.net και η ζωντανή μετάδοση θα ξεκινήσει στις 12:01' το μεσημέρι της Τετάρτης.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων