Η ήττα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου εντείνει τη σεναριολογία για το τι θα ακολουθήσει στις ψηφοφορίες των δύο επόμενων ημερών, αλλά και αργότερα, για το μέλλον της ίδιας ως επικεφαλής της κυβέρνησης.
Η ήττα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου εντείνει τη σεναριολογία για το τι θα ακολουθήσει στις ψηφοφορίες των δύο επόμενων ημερών, αλλά και αργότερα, για το μέλλον της ίδιας ως επικεφαλής της κυβέρνησης.
Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, κυρίως λόγω της αντίστασης που πρόβαλαν οι ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι στο τροποποιημένο κείμενο το οποίο προέκυψε από τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με την ΕΕ.
Η Μέι επανέλαβε στην ομιλία της στη Βουλή ότι το Σώμα θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την καθυστέρηση της αποχώρησης - αν και η ίδια έχει αντιταχθεί καθώς δεν θα προσφέρει λύσεις στο αδιέξοδο - και δεσμεύτηκε να ενεργήσει σύμφωνα με ότι αποφασιστεί. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο 48ωρο οι βουλευτές μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το είδος της καθυστέρησης του Brexit, την χρονική διάρκεια, τους όρους, ακόμη και για το εάν θα δώσουν στους Βρετανούς τη δυνατότητα για ένα ακόμη δημοψήφισμα.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίαςπροειδοποίησε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι δεν θα είναι απλό το να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανέφερε ενώπιον των κοινοβουλευτικών θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία, με αντικείμενο το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, σήμερα Τετάρτη. Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει κι αυτή την πρόταση, θα διεξαχθεί τρίτη ψηφοφορία την Πέμπτη για το ενδεχόμενο να ζητηθεί η παράταση της διαπραγμάτευσης.
«Αλλά επιτρέψτε μου να είναι σαφής: η ψήφος υπέρ της αποχώρησης χωρίς συμφωνία ή της παράτασης [των διαπραγματεύσεων] δεν επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» προειδοποίησε για να προσθέσει: «Η Ε.Ε. θα θέλει να ξέρει τι εννοούμε να κάνουμε ζητώντας μια τέτοια παράταση. Τούτη η Βουλή θα πρέπει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Επιθυμεί να ακυρώσει [τη διαδικασία με βάση] το Άρθρο 50 [της Συνθήκης της Λισαβόνας]; Θέλει μήπως να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα; Ή θέλει να φύγουμε βάσει μιας συμφωνίας, αλλά όχι αυτής της συμφωνίας;».
«Αυτές είναι επιλογές που δεν ζηλεύεις αυτόν που καλείται να τις κάνει, αλλά μετά την απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιο απόψε, πρέπει τώρα να εξεταστούν» τόνισε η Μέι, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε παραμένει «η καλύτερη και η μοναδική που είναι διαθέσιμη.
Η συμφωνία της Μέι με τις Βρυξέλλες μπορεί να κρίθηκε «νεκρή», αλλά ίσως η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο. Στελέχη της κυβέρνησης και μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν αποκλείουν η Μέι να φέρει την συμφωνία της και πάλι πίσω στη Βουλή για μία τρίτη ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι οι «αντάρτες» βουλευτές του κόμματος, υποστηρικτές του Brexit, θα μπορούσαν να την στηρίξουν, μόλις αποκλειστεί η έξοδος χωρίς συμφωνία ως επιλογή (από την αυριανή ψηφοφορία).
Πάντως, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνεργασίες για την κατάθεση τροπολογιών. Το σχέδιο Malthouse επανέρχεται ανανεωμένο (Malthouse compromise plan B) με μία τροπολογία που υποστηρίζουν οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις (μεταξύ των οποίων οι Τζέικομπ Ρις Μογκ και Στίβ Μπέικερ), φιλοευρωπαϊστές Τόρις, και ο Νάιτζελ Ντοτζ του DUP. Το σχέδιο προβλέπει καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 22 Μαϊου και μετά αποχώρηση χωρίς συμφωνία.
Μία δεύτερη τροπολογία - και αυτή σε επανάληψη - προέρχεται από την βουλευτή των Συντηρητικών, Κάρολιν Σπέλμαν και τον βουλευτή του Εργατικού κόμματος, Τζακ Ντρόμεϊ, με την οποία ζητούν να αποκλειστεί εντελώς το Brexit χωρίς συμφωνία. Η ίδια ακριβώς είχε υποβληθεί και εγκριθεί στα τέλη Ιανουαρίου.
Τις επόμενες μέρες αναμένονται και άλλες τροπολογίες, όπως μία από την Ιβέτ Κούπερ του Εργατικού κόμματος και τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν και Νικ Μπόλς. Επίσης, αναμένεται να υπάρχει πρόταση για νέα νομοθεσία που θα προβλέπει ότι η 29η Μαρτίου δεν είναι πια η νόμιμη ημερομηνία αποχώρησης, όπως και προτάσεις για νέο δημοψήφισμα και παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε..
Με ενδιαφέρον αναμένεται μία τροπολογία των βουλευτών του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, που είχαν δηλώσει ότι πρόκειται να καταθέσουν μετά την κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία της αποχώρησης. Μάλιστα είχε τραβήξει την προσοχή του υπουργού για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τους βουλευτές και συζήτησε την πρότασή τους, διαβλέποντας ότι η συμφωνία της Τερέζα Μέι θα αποτύχει για δεύτερη φορά.
Η τροπολογία, εάν κατατεθεί στο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη του Εργατικού κόμματος, και δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, αλλά με τον όρο ότι μετά θα τεθεί σε δημοψήφισμα, μαζί με την επιλογή της παραμονής στην Ε.Ε..
Οποιαδήποτε απόφαση του κοινοβουλίου για παράταση, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη για να έχει την συμφωνία της Ε.Ε..
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, DPA