Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναφορικά με το Brexit και τη συμφωνία που εξασφάλισε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες. Οι πιθανότητες για «ναι» είναι εξαιρετικά περιορισμένες, μετά και την αρνητική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναφορικά με το Brexit και τη συμφωνία που εξασφάλισε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες. Οι πιθανότητες για «ναι» είναι εξαιρετικά περιορισμένες, μετά και την αρνητική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα, Τζέφρο Κοξ.
Νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον των βουλευτών η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προειδοποίησε εκ νέου πως εάν η συμφωνία της απορριφθεί, υπάρχει κίνδυνος η Βρετανία να μην φύγει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο κίνδυνος για όσους από εμάς θέλουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία, να έχουμε πίστη στον βρετανικό λαό και να ανταποκριθούμε στην ψήφο του για το Brexit, είναι ότι εάν αυτή η συμφωνία δεν περάσει σήμερα, εάν καταψηφιστεί αυτή η συμφωνία, τότε το Brexit θα μπορούσε να χαθεί» είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε, δε, ότι ένα no deal, δηλαδή έξοδος χωρίς συμφωνία θα έθετε σε κίνδυνο την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως μία επέκταση του Άρθρου 50 για την έξοδο, δηλαδή μία αναβολή του Brexit, όχι μόνο δεν θα έλυνε τα προβλήματα, αλλά θα έδινε τον έλεγχο της όλης διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, δεν το απέκλεισε, αλλά αναρωτήθηκε: «Πού θα οδηγούμασταν με ένα νέο δημοψήφισμα;», για να δώσει η ίδια την απάντηση: «Ενδεχομένως να χρειαζόμασταν και ένα τρίτο δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε».
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη πως οι εμπορικές συμφωνίες από τη στιγμή που θα βγει η Βρετανία από την Ε.Ε. μπορούν να ολοκληρωθούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι κάποιοι πιστεύουν.
Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως η Βρετανία θα λάβει μια μεταβατική περίοδο στη μετά-Brexit εποχή, μόνο αν η Βουλή των Κοινοτήτων επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης.
«Ακούγοντας τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων: φαίνεται να υπάρχει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επωφεληθεί από μια μεταβατική περίοδο χωρίς την ύπαρξη της Συμφωνίας Αποχώρησης», ανέφερε ο Μπαρνιέ με ανάρτησή του στο Twitter.
«Να είμαι ξεκάθαρος: η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η Συμφωνία Αποχώρησης. Καμία συμφωνία για αποχώρηση σημαίνει καμία μετάβαση».
Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, στη Βουλή των κοινοτήτων θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες, η πρώτη την Τετάρτη θα αποφασίσει αν θα υπάρξει αποχώρηση δίχως συμφωνία και η δεύτερη την Πέμπτη, θα αποφασίσει την μονομερή αναβολή του άρθρου 50, της ημερομηνίας αποχώρησης.
naftemporiki.gr