Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 15:43
Η Huawei ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι κατάφερε να πουλήσει δέκα εκατομμύρια συσκευές της σειράς Mate 20 σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών.
Η Huawei ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι κατάφερε να πουλήσει δέκα εκατομμύρια συσκευές της σειράς Mate 20 σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών.
Η σειρά Mate 20 της Huawei είχε λανσαριστεί τον περασμένο Οκτώβριο, σε
ειδικό event στο Λονδίνο, αποτελούμενη από συνολικά τέσσερις συσκευές, τις Mate 20, 20 Pro, 20 Lite και 20 X. Από αυτές μόνο το κορυφαίο Mate 20 Pro και το πλέον προσιτό οικονομικά Mate 20 Lite είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική τιμή του Mate 20 Pro στην Ελλάδα, τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν τα 1049 ευρώ. Από τα τέσσερα μοντέλα μόνο το Mate 20 Lite δεν χρησιμοποιεί τον κορυφαίο επεξεργαστή Kirin 980 της Huawei που ενσωματώνει τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η κινεζική Huawei κατάφερε να πουλήσει πάνω από 200 εκατομμύρια smartphones το 2018 (σύμφωνα με την IDC) ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των 100 εκατομμυρίων συσκευών μόλις τον Ιούλιο του 2018. Ο στόχος για το 2019 εξίσου φιλόδοξος: οι πωλήσεις smartphones να φτάσουν τις 250 εκατομμύρια συσκευές και να μικρύνει την απόσταση από την πρωτοπόρο στην συγκεκριμένη αγορά Samsung. Για το 2020 ο στόχος είναι οι 300 εκατομμύρια συσκευές.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Samsung συνεχίζει, παρά τις μειωμένες επιδόσεις της, να βρίσκεται πρώτη σε επίπεδο μεριδίων αγοράς smartphones, με τις Apple και Huawei ουσιαστικά να εναλλάσσονται στην δεύτερη θέση. Ωστόσο, η ραγδαία ανάπτυξη της Huawei τα τελευταία 2-3 χρόνια την γέμισε αυτοπεποίθηση και της έδωσε το δικαίωμα να κάνει φιλόδοξα σχέδια. Αυτό που δεν κρύβουν στελέχη της κινεζικής εταιρείας είναι ο στόχος να ανατρέψουν την Samsung ακόμη και μέχρι το τέλος του 2019. Άγνωστο αν θα τα καταφέρει, αλλά το σίγουρο είναι ότι αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό οι επιδιώξεις της είναι μάλλον θέμα χρόνου να επιτευχθούν.
Ήδη η Huawei ετοιμάζεται για την επόμενη κίνηση στην σκακιέρα που δεν είναι άλλη από το λανσάρισμα της επόμενης κορυφαίας της σειράς, της
Huawei P30 series, η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα στο Παρίσι στις 26 Μαρτίου και θα πάρει τη σκυτάλη από την Mate 20 series. Ακόμη και έτσι το πιθανότερο είναι τα Mate 20 να συνεχίσουν να «πουλάνε» αφού με την εμφάνιση των P30 λογικά θα μειωθεί η τιμή των εν λόγω συσκευών.
Το ενδιαφέρον στην όλη ιστορία είναι ότι αυτές οι επιδόσεις έχουν επιτευχθεί χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πρόσβαση στην μεγάλη και εύρωστη αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρυσι, στις αρχές του έτους και κατά τη διάρκεια της έκθεσης CES, η Huawei είχε ανακοινώσει την επικείμενη είσοδό της στην αγορά των ΗΠΑ μέσω συνεργασίας με τους εκεί παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Έκτοτε, η κινεζική εταιρεία αντιμετώπισε έντονο και συνεχή ανταγωνισμό από την αμερικανική Κυβέρνηση, λόγω της υπόγειας σχέσης της με την κινεζική Κυβέρνηση.
Παρόλα αυτά η Huawei δεν έχει κόψει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, τουλάχιστον όχι σε επίπεδο συνεργασίας με αμερικανικές εταιρείες. Στην πραγματικότητα η κινεζική εταιρεία συνεχίζει να στηρίζεται σε αρκετές από αυτές. Σε συνέντευξή του στην γερμανική Die Welt, ο CEO του Consumer Business Group της Huawei, Richard Yu, ονομάτισε μάλιστα τις Qualcomm, Microsoft και Google σαν μερικούς από τους μεγαλύτερους συνεργάτες της εταιρείας. Αυτό δεν θα πρέπει να μας ξενίζει, η Google είναι δημιουργός του λειτουργικού συστήματος Android που χρησιμοποιεί η Huawei στις συσκευές της. Μια διακοπή της συνεργασίας Google-Huawei θα ήταν μάλλον περισσότερο καταστροφική από τις όποιες
διώξεις ανακοινώνει η αμερικανική Κυβέρνηση.
Προφανώς για τον λόγο αυτό ο Richard Yu ξεκαθάρισε στην συνέντευξή του ότι υπάρχει υπό ανάπτυξη ένα νέο λειτουργικό σύστημα από την Huawei. Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε έντονη φημολογία ήδη από πέρυσι αλλά είναι η πρώτη φορά που υπάρχει επίσημη παραδοχή. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Android είναι μία πλατφόρμα ανοικτής αρχιτεκτονικής και δεν αρκεί μία κυβερνητική απόφαση ώστε η Huawei απλά να πάψει να χρησιμοποιεί τον πυρήνα του. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ανάλογη προσπάθεια της Samsung για χρήση του δικής της σχεδίασης Tizen σε smartphones κατέληξε ουσιαστικά σε αποτυχία.
Με τους υπόλοιπους Αμερικανούς «συνεργάτες» τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά. Για παράδειγμα, η Huawei χρησιμοποιεί επεξεργαστές της Qualcomm μόνο στις συσκευές της μεσαίας κατηγορίας, επιλέγοντας για τις «ναυαρχίδες» της επεξεργαστές της οικογένειας Kirin, που σχεδιάζει η ίδια.