Υγεία
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 10:19

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι τόσο καλός όσο τα χάπια αρτηριακής πίεσης

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός στη μείωση της αρτηριακής πίεσης όπως και η λήψη αντι-υπερτασικών φαρμάκων.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός στη μείωση της αρτηριακής πίεσης όπως και η λήψη αντι-υπερτασικών φαρμάκων.

Νέα έρευνα με τίτλο «Mid-day Sleep Effects as Potent as Recommended Lifestyle Changes in Patients With Arterial Hypertension» που πρόκειται να παρουσιαστεί στις 18 Μαρτίου στην Επιστημονική Συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που επωφελήθηκαν από το μεσημεριανό ύπνο ήταν πιο πιθανό να έχουν μια αισθητή πτώση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν υπνάκο.

Ο ερευνητής καρδιολόγος της μελέτης Μανώλης Καλλίστρατος, MD, από το Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν μεσημεριανό διάλειμμα για ύπνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να ρίξουν την αρτηριακή τους πίεση σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν το έκαναν.

Ο μεσημεριανός ύπνος όπως διαπίστωσαν μειώνει την αρτηριακή πίεση σε παρόμοιο βαθμό με τη λήψη δισκίου για υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία επηρεάζει σχεδόν το ήμισυ του αμερικανικού ενήλικου πληθυσμού, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Η κατάσταση θεωρείται «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή οι άνθρωποι συχνά δεν γνωρίζουν ότι το έχουν μέχρι να είναι πολύ αργά. 

Ο κ. Καλλίστρατος και η ομάδα του ανέλυσαν διαθέσιμα δεδομένα για 212 άτομα (ηλικίας 62 ετών) με συστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο περίπου 130 mm Hg. 
Σύμφωνα με την καθοδήγηση της American Heart Association, μια υγιής συστολική αρτηριακή πίεση θα ήταν 120 mm Hg ή λιγότερο. 

Οι ερευνητές συνέκριναν τις μετρήσεις της πίεσης του αίματος που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας μεταξύ των ανθρώπων που κοιμήθηκαν το μεσημέρι και εκείνων που δεν το έκαναν. Η μελέτη προσαρμόστηκε για παράγοντες όπως η πρόσληψη αλκοόλ, καφέ και αλατιού, καθώς και η ηλικία, το φύλο, η χρήση φαρμάκων και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. 

Η επιστημονική ομάδα ανέφερε ότι οι άνθρωποι που πήραν ένα 49-λεπτό υπνάκο το μεσημέρι είχαν μια συστολική αρτηριακή πίεση που ήταν κατά μέσο όρο 5mm / Hg χαμηλότερη από εκείνους που δεν πήραν έναν υπνάκο. Οι ερευνητές λένε ότι η μείωση αυτή είναι παρόμοια με εκείνη που αναμένεται μετά τη λήψη ενός χαπιού χαμηλής δόσης αρτηριακής πίεσης. 

«Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή η μείωση της αρτηριακής πίεσης, τόσο μικρή όσο τα 2 mm Hg, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως μία καρδιακή προσβολή, έως και 10%» τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης κ. Καλλίστρατος. Σχολιάζοντας μάλιστα το πόσο ζωτικός είναι ο ύπνος για την ευημερία, προσθέτει ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί και συνήθως δεν κοστίζει τίποτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων. Ωστόσο, η υιοθέτηση μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής που είναι ενδημική σε αυτή την περιοχή και η πολιτιστική αποδοχή του μεσημεριανού ύπνου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως προς την υγιέστερη εικόνα των πληθυσμών.

Πηγές: https://www.acc.org/about-acc/press-releases/2019/03/07/08/56/a-nap-a-day-keeps-high-blood-pressure-at-bay
https://www.news-medical.net/news/20190308/Afternoon-napping-is-as-good-as-blood-pressure-pills-concludes-study.aspx