Πολιτική
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2006 17:21

Δίκη «17 Νοέμβρη» - Κατάθεση Βαρδή Βαρδινογιάννη

Με την κατάθεση του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη συνεχίστηκε σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό των κατηγορουμένων ως μελών της «17 Νοέμβρη».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρδινογιάννης αναφέρθηκε στην επίθεση που πραγματοποίησε η οργάνωση στις 20 Νοεμβρίου του 1990, εκτοξεύοντας τρεις ρουκέτες κατά του θωρακισμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο ίδιος και ακόμη δύο άτομα (ο οδηγός και ο συνοδηγός).

Ο επιχειρηματίας χαρακτήρισε τις πράξεις της «17 Νοέμβρη» «αίσχη» και ανέφερε ότι οι τρομοκράτες δεν είχαν κανένα δικαίωμα να κάνουν αυτά που έκαναν, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος μπορεί να γλίτωσε, όμως άλλοι που δέχθηκαν επίθεση από την οργάνωση δεν γλίτωσαν.

Ενταση κυριάρχησε κατά την υποβολή ερωτήσεων προς τον κ. Βαρδινογιάννη από τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τη συνήγορο υπεράσπισής του κ. Ιωάννα Κούρτοβικ. Ο διάλογος του επιχειρηματία με τον κατηγορούμενο εξελίχθηκε σε οξείς τόνους, ενώ ο πρόεδρος απαγόρευσε την υποβολή αρκετών από τις ερωτήσεις, θεωρώντας ότι είναι άσχετες με την εκδικαζόμενη υπόθεση, ενώ σε κάποιες άλλες αρνήθηκε να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Βαρδινογιάννης.

Ενταση δημιουργήθηκε και πριν την κατάθεση του κ. Βαρδινογιάννη, και συγκεκριμένα όταν το δικαστήριο εξέταζε την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του εισαγγελέα Κώστα Ανδρουλιδάκη. Αφορμή ήταν η ανάγνωση από το δικαστήριο των επιστολών του Βασίλη Τζωρτζάτου, που είχαν δημοσιευθεί στον Τύπο και με τις οποίες στρεφόταν κατά του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο κατηγορούμενος Πάτροκλος Τσελέντης ζήτησε το λόγο και υποστήριξε ότι από την εμπειρία του στην οργάνωση και από τη γνωριμία του με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο συμπεραίνει ότι η φρασεολογία του κειμένου στις επιστολές που διαβάστηκαν είναι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και όχι του Βασίλη Τζωρτζάτου. Μάλιστα, βεβαίωσε στο δικαστήριο ότι από το περιεχόμενο του εγγράφου προκύπτει ότι είναι έγγραφο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου εναντίον του ίδιου και όχι έγγραφο του Βασίλη Τζωρτζάτου για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Πηγή ΑΠΕ