«Σήμερα ήταν το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πριν από τις ευρωεκλογές. Θνα σας πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας του Συμβουλίου.
«Σήμερα ήταν το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πριν από τις ευρωεκλογές. Θνα σας πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας του Συμβουλίου.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου με την υπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας και Προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Κάρμεν Νταν, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή: όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για μία σημαντική πρόταση και πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σύντομα. Η Επιτροπή - και εγώ προσωπικά - θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τη συνεχή μας στήριξη στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μίας ισορροπημένης συμφωνίας πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη για τους πολίτες μας που επιθυμούν την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών μας συνόρων».
Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, όπως είπε «στόχος μας δεν είναι η εξεύρεση μίας πρόχειρης συμφωνίας πριν τις ευρωεκλογές, αλλά η αντιμετώπιση των ελλείψεων που υπήρχαν πριν τέσσερα χρόνια και εξακολουθούν ακόμη να υφίστανται. Επομένως, η μεταρρύθμιση αυτή είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Δεσμευόμαστε να εγκρίνουμε και τις 7 προτάσεις που έχουμε υποβάλει, οι οποίες είναι εξίσου απαραίτητες για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων. Ωστόσο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: συνεχίζουμε το έργο μας για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου».
«Εν αναμονή της μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, που παραμένει προτεραιότητά μας, τολμώ να πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τη συμφωνία για τις προσωρινές ρυθμίσεις για τις αποβιβάσεις. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το έργο της Ρουμανικής Προεδρίας τις τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα υπήρξε συναίνεση πάνω σε βασικές αρχές. Όπως έχει αναφερθεί ξανά στο παρελθόν, οι προσωρινές ρυθμίσεις θα έχουν την υποστήριξη των ευρωπαϊκών Οργανισμών και θα λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε πως «είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συναίνεση που υπήρξε σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας μας με βασικές τρίτες χώρες κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, όπως και με το Μαρόκο και την Τουρκία. Θα ήθελα να εξάρω το έργο των χωρών αυτών σχετικά με την υποδοχή των πιο ευάλωτων μεταναστών και προσφύγων, αλλά και για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει περεταίρω στήριξη».
«Ακόμη, προσθέτουμε συνεχώς νέα δομικά στοιχεία για την οικοδόμηση της Ένωσης Ασφάλειας. Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν συμφωνίες σχετικά με: τη διαλειτουργικότητα, ώστε να καλυφθούν τα κενά μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων, την θέσπιση αποτελεσματικότερων ελέγχων στην πώληση επικίνδυνων χημικών ουσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αυτοσχέδιων εκρηκτικών, την διευκόλυνση της πρόσβασης σε οικονομικές πληροφορίες από τις αστυνομικές αρχές, και την ενίσχυση των χαρακτηριστικών ασφαλείας στα εθνικά δελτία ταυτότητας. Η πρόοδός που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την Ένωση Ασφαλείας είναι ουσιαστική» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ο Επίτροπος υπογράμμισε πως υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. «Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου, για το οποίο έχουμε καταθέσει ήδη πρόταση και το Συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο. Προσβλέπω ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Επίσης, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την υιοθέτηση του προγράμματος RescEU από το Συμβούλιο, που θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και τη στήριξή μας προς τα Κράτη Μέλη για να ξεπεράσουν τις φυσικές καταστροφές».
Πηγή: ΑΜΠΕ