Πολιτική
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006 13:52

Καραμανλής: «Στο κέντρο της πολιτικής μας η Περιφέρεια»

«Η πολιτική μας έχει στο κέντρο της την Περιφέρεια. Αντιμετωπίζουμε τις παθογένειες του χτες στη ρίζα τους. Τολμούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, που εγγυώνται πως δεν θα ξαναβρούμε μπροστά μας τα ίδια προβλήματα.

Βάλαμε -είναι αλήθεια- δύσκολα στοιχήματα στην ατζέντα μας. Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες. Δεν διστάσαμε, όμως, μπροστά στις αντιξοότητες. Αναλάβαμε και αναλαμβάνουμε ευθέως την ευθύνη της σύγκρουσης με τη συντήρηση, την ευθύνη της αλλαγής, την ευθύνη της νέας αναπτυξιακής τροχιάς».

Αυτό τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την περιφερειακή ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

«Όποιοι νομίζουν ότι ωφελούνται από την υπονόμευση του δρόμου που οδηγεί την Ελλάδα -του δρόμου που οδηγεί την ελληνική κοινωνία- σ’ ένα καλύτερο αύριο, κάνουν μεγάλο λάθος».

Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται με τη στήριξη της κοινωνίας, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, «για να υπάρξουν βιώσιμες λύσεις, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, για να μπούμε όλοι μαζί, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις, στο δρόμο της Νέας Ελλάδας».

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αλλάζουν τα πράγματα, από τη μια στιγμή στην άλλη«, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός. «Δεν περιορίζονται εύκολα τα ελλείμματα και τα χρέη. Δεν καλύπτονται τα κενά που άφησε μια ολόκληρη εικοσαετία, σε λίγο καιρό. Δεν χτίζονται, σε δύο-τρία χρόνια, υποδομές που εξαγγέλλονταν, αλλά αναβάλλονταν για ένα τέταρτο του αιώνα», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος, όμως, έπρεπε να κάνει το νέο ξεκίνημα. Κάποιος έπρεπε να θυσιάσει τις εφήμερες εντυπώσεις για να επενδύσει στο τελικό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα. Το είπαμε και το κάναμε. Από την πρώτη στιγμή της Νέας Διακυβέρνησης αντιμετωπίσαμε, με ευθύνη και αποτελεσματικότητα, τη διπλή πρόκληση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της θεμελίωσης μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής».

«Ενώ η Ευρώπη έθετε ως κεντρικό στόχο της την οικονομική και κοινωνική συνοχή, ενώ προωθούσε πολιτικές υποστήριξης της ανάπτυξης στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειές της, στην Ελλάδα κατασκευάζαμε ένα ακόμα “παράδοξο”.Είχαμε το παράδοξο να καταγράφονται υψηλοί ρυθμοί στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά να αυξάνεται και η ανεργία. Να δημιουργούνται, αλλά να αποκρύπτονται, τεράστια ελλείμματα. Να αυξάνεται το δημόσιο χρέος, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, και βαριές κοινωνικές συνέπειες, αλλά να μιλούμε για ισχυρή Οικονομία. Καταφέραμε να έχουμε τις φτωχότερες Περιφέρειες των “15”, αλλά και έντονες ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Δεν αρνούμαστε τίποτα απ’ ό,τι θετικό έγινε, στα χρόνια που πέρασαν. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική βοήθησε. Οι κοινοτικοί πόροι επέτρεψαν τη δημιουργία νέων έργων», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, κάνοντας παράλληλα λόγο για σπατάλη και κακοδιαχείριση τα περασμένα χρόνια και απουσία συγκροτημένης περιφερειακής πολιτικής.

«Πώς να γεφυρωνόταν το αναπτυξιακό χάσμα χωρίς Εθνικό Χωροταξικό σχέδιο, που να βάζει τάξη στη χρήση γης, χωρίς ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς επένδυση στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα, χωρίς αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, των νέων καλλιεργειών, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός

Στην ομιλία του ο κ. Καραμάνλης στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση της απορροφητικότητας κοινοτικών πόρων, με προτεραιότητα στην ενίσχυση της Περιφέρειας. Όπως επίσήμανε στα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο μέσος όρος απορροφητικότητας των 13 ΠΕΠ ήταν 15,6%, ενώ στα δύο χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ έφτασε το 40,6%.