Πολιτική
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006 15:25

Αλαβάνος: Εγκατάλειψη της περιφέρειας και πολιτικές που ενισχύουν τον αθηνοκεντρισμό

Για αίσθηση ατμόσφαιρας παρακμής σε πολλές περιφέρειες έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Όπως επισήμανε, το θέμα των περιφερειακών ανισοτήτων ξεπερνάει τους πολιτικούς, είναι παγκόσμιο φαινόμενο που παίρνει μεγάλες διαστάσεις, και εξαρτάται -όπως είπε- από τις άμυνες που διαθέτει κάθε χώρα, γι αυτό πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για αποκέντρωση.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι υπάρχουν οξύτατα προβλήματα και οι ευθύνες βαρύνουν όλους όσους τα διαχειρίστηκαν, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.».

Δίνοντας έμφαση στην εγκατάλειψη της περιφέρειας και στις πολιτικές που ενισχύουν, όπως είπε, τον αθηνοκεντρισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έφερε ως παράδειγμα το τραγικό και απαράδεκτο -όπως το χαρακτήρισε- γεγονός που έδειξε τη «φούσκα της πολιτικής», με την επιχείρηση γάλακτος στη Θεσσαλονίκη που έβαζε μεταχρονολογημένες ημερομηνίες.

Δίνοντας ακόμα ένα παράδειγμα για τις ανύπαρκτες -όπως είπε- πολιτικές στην περιφέρεια, αναφέρθηκε στο πρόβλημα με την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν περίμενα ποτέ ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ταξιδέψει με βάρκα σε σιδηροδρομικές γραμμές, όπως το έπαθα όταν επισκέφθηκα την περιοχή». «Ούτε μια προβλεπόμενη φυσική καταστροφή δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Το μόνο που γίνεται είναι προσθήκες σε μπαλώματα», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

«Δεν υπάρχουν γενικές κατευθύνσεις ή μακροπρόθεσμες πολιτικές και στρατηγικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 77% των κερδών των επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν σε επενδύσεις στην Αθήνα», τόνισε ο κ Αλαβάνος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγάλες τομές στις κεντρικές πολιτικές, με στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και εξιδίκευσης για την ανάπτυξη της περιφέρειας και όχι πολιτικές που θα την ακυρώνουν.

«Χρειάζεται αναπροσανατολισμός στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων ώστε να ξεπεράσουμε το μοντέλο που καταδικάζει σε άπνοια την επαρχία», κατέληξε στη ομιλία του ο κ. Αλαβάνος.