Θετική ανταπόκριση βρήκαν οι προτάσεις Μακρόν σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι πολιτικά πολύ αδύναμος στο εσωτερικό για να μπορέσει να δώσει σάρκα και οστά στις ιδέες που παρουσίασε με άρθρο του χθες σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, της «Ναυτεμπορικής» συμπεριλαμβανομένης, για την «Ευρωπαϊκή Αναγέννηση».
Από την έντυπη έκδοση
Των Νίκου Μπέλλου και Μωυσή Λίτση
Θετική ανταπόκριση βρήκαν οι προτάσεις Μακρόν σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι πολιτικά πολύ αδύναμος στο εσωτερικό για να μπορέσει να δώσει σάρκα και οστά στις ιδέες που παρουσίασε με άρθρο του χθες σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, της «Ναυτεμπορικής» συμπεριλαμβανομένης, για την «Ευρωπαϊκή Αναγέννηση».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσω του εκπροσώπου του, χαρακτήρισε τις ιδέες και προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «σημαντική συνεισφορά στη συζήτηση για την Ευρώπη». «Πολλά στοιχεία» από αυτά που περιλαμβάνει το άρθρο του κ. Μακρόν υπάρχουν ήδη, ενώ άλλα έχουν προταθεί από την Κομισιόν, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος χαιρέτισε την αποφασιστικότητα του Γάλλου προέδρου να εντοπίσει και ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις της Ευρώπης.
Κύριες προτάσεις
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε ενδεικτικά σε σημεία της παρέμβασης του κ. Μακρόν, στα οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες η Κομισιόν, όπως η προώθηση της ευρωπαϊκής συνοροφυλακής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η προώθηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, ο έλεγχος των άμεσων ξένων επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς (αντιμετώπιση της διείσδυσης της Κίνας) ή ακόμη οι προτάσεις στον κοινωνικό τομέα (αποσπάσεις εργαζομένων, κατώτατος μισθός).
Υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο του ο Γάλλος πρόεδρος προτείνει τη διεξαγωγή, μέχρι το τέλος του έτους, μαζί με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών μιας Συνδιάσκεψης για την Ευρώπη για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών, χωρίς ταμπού, ακόμα και για την αναθεώρηση των συνθηκών. Στη συνδιάσκεψη αυτή θα πρέπει να λάβει μέρος και πάνελ πολιτών, να υποβληθούν σε ακρόαση πανεπιστημιακοί παράγοντες, κοινωνικοί εταίροι, θρησκευτικοί και πνευματικοί εκπρόσωποι.
Κι αυτό ώστε να εκπονηθεί ένα «φύλλο πορείας» της Ε.Ε. που θα μεταφράσει σε συγκεκριμένες δράσεις τις μεγάλες αυτές προτεραιότητες.
Μπορεί η νέα πρωτοβουλία του κ. Μακρόν να χαιρετίστηκε με ικανοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα, έδρα των κοινοτικών οργάνων, ωστόσο πολλοί δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το κατά πόσο δεν θα έχει και αυτή την τύχη της προηγούμενης, τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Σορβόνη. Και τότε είχε παρουσιάσει σημαντικές προτάσεις για το μέλλον στην Ευρώπη, κυρίως για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και την άμυνα, οι οποίες απέδωσαν ελάχιστα.
Τα προβλήματα
Σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, ο Γάλλος πρόεδρος έχει τρία σημαντικά πολιτικά προβλήματα, που δυσκολεύουν την προώθηση των ιδεών του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι πολύ αδύνατος στο εσωτερικό της Γαλλίας, όπου η δημοτικότητά του βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό για πρόεδρο Δημοκρατίας, κοντά στο 30%.
Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τον γαλλογερμανικό άξονα, ο οποίος σε όλες τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Σήμερα δεν μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο με την ίδια αποτελεσματικότητα γιατί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είναι πολύ αποδυναμωμένη και οδεύει προς την οριστική έξοδο από την πολιτική.
Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μακρόν έχει πολύ λίγους φίλους και συμμάχους ηγέτες στην Ε.Ε., που θα έβαζαν πλάτη στην προώθηση των προτάσεών του.
Στη Γερμανία
Πάντως, σε επίσημη ανακοίνωση χθες του εκπροσώπου της Μέρκελ, τονίζεται ότι «η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη ζωντανή συζήτηση για τον προσανατολισμό της Ευρώπης».
Θετικές ήταν οι αντιδράσεις και από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο της Γερμανίας, πλην του ακροδεξιού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία(AfD). Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία διαθέτει βρετανική και γερμανική υπηκοότητα, σχολίασε μέσω Twitter στα γαλλικά: «Αγαπητέ Εμανουέλ Μακρόν σε ευχαριστούμε για αυτήν την πρωτοβουλία.
Χρειάζεται να εμφανιστούμε από κοινού ως Ευρωπαίοι και να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρή». Θετική ήταν και η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς. «Ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ένα αποφασιστικό μήνυμα για τη συνοχή της Ευρώπης. Νομίζω ότι έχει δίκιο: Η αισιοδοξία και όχι ο σκεπτικισμός πρέπει να καθορίζουν το πώς δρούμε», ανέφερε ο Σολτς σε ανακοίνωσή του.
'Εκκληση Τουσκ
Να απορρίψουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία δημιουργήθηκαν από εχθρικές ξένες δυνάμεις, κάλεσε τους ψηφοφόρους εν όψει ευρωεκλογών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Υπάρχουν εξωτερικές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που επιδιώκουν -ανοιχτά ή με μυστικότητα- να επηρεάσουν τις δημοκρατικές επιλογές των Ευρωπαίων», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Μην αφήσετε πολιτικά κόμματα τα οποία δημιουργήθηκαν από εξωτερικές εχθρικές προς την Ευρώπη δυνάμεις να αποφασίσουν για τις βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε. και την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών» πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.