Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους αισθάνεται απομονωμένος από άλλους ανθρώπους, τουλάχιστον μερικές φορές και ένας στους τρεις στερείται τακτικής συντροφικότητας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους αισθάνεται απομονωμένος από άλλους ανθρώπους, τουλάχιστον μερικές φορές και ένας στους τρεις στερείται τακτικής συντροφικότητας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Αισθήματα μοναξιάς εμφανίζουν οι άνθρωποι ηλικίας 50 έως 80 ετών, οι οποίοι όπως ανέφεραν σε μια νέα δημοσκόπηση, εκτός των άλλων είχαν και προβλήματα υγείας και ανθυγιεινές συνήθειες. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την έρευνα που έχει δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της χρόνιας μοναξιάς και των προβλημάτων υγείας που κυμαίνονται από την απώλεια μνήμης έως την πρόωρη θνησιμότητα.
Στη νέα δημοσκόπηση, για την υγιή γήρανση η οποία έγινε σε 2.051 άτομα ηλικίας 50 έως 80 ετών μέσω διαδικτύου, οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι είχαν κακή σωματική ή ψυχική υγεία ή απώλεια ακοής ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται απομονωμένοι ή να τους λείπει ένας σύντροφος. Ενώ, όσοι έτρωγαν υγιεινή διατροφή, ασκούνταν, κοιμόντουσαν αρκετά ή δεν κάπνιζαν ήταν λιγότερο πιθανό να νιώθουν μοναξιά.
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από το Εθνικό Ίδρυμα για την Υγιή Γήρανση, το οποίο διεξάγει έρευνα με το Ινστιτούτο Πολιτικής και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Michigan και χρηματοδοτείται από το AARP και το Michigan Medicine, το Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο της U-M.
Όπως ανέφερε η Erica Solway, Ph.D., διευθύντρια της δημοσκόπησης και ερευνήτρια κοινωνικών επιστημών, πάνω από το ¼ των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχαν κοινωνική επαφή μόνο μία φορά την εβδομάδα, ή και λιγότερο, με μέλη της οικογένειας με τα οποία δεν ζουν μαζί ή με φίλους και γείτονες.
Όπως είπε, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν τη σημασία της προσέγγισης ατόμων της κοινότητας μας, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι και, ειδικά εκείνοι που αντιμετωπίζουν ή διατρέχουν κίνδυνο για προβλήματα υγείας.
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση η οποία διερεύνησε τις πτυχές της κοινωνικής σύνδεσης και της υγείας και ρώτησε για συναισθήματα συντροφικότητας, αισθήματα κοινωνικής απομόνωσης και κοινωνική επαφή μεταξύ ατόμων ηλικίας 50 έως 80 ετών διαπίστωσε ότι:
Η διευθύντρια της δημοσκόπησης Preeti Malani, εκπαιδεύτρια για τη φροντίδα ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, σημειώνει ότι η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή διασύνδεση μεταξύ της υγείας και της μοναξιάς και των θετικών επιπτώσεων στην υγεία από την αυξημένη κοινωνική επαφή μέσω του εθελοντισμού, τις κοινοτικές ομάδες και άλλες δραστηριότητες.
Όπως λέει η Malani «Καθώς μεγαλώνουμε και η κινητικότητα ή η ακοή γίνονται μεγαλύτερο εμπόδιο, αυτά τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης των δεσμών μας με άλλους ανθρώπους».
Υποστηρίζει επίσης ότι οι φροντιστές, οι σύζυγοι και οι σύντροφοι, τα ενήλικα παιδιά και άλλοι που εμπλέκονται στη ζωή των μεγαλύτερων ενηλίκων πρέπει να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην ενθάρρυνση και διευκόλυνση αυτών των συνδέσεων.
Πηγές:
https://labblog.uofmhealth.org/rounds/many-older-adults-especially-those-health-issues-feel-isolated - Kara Gavin
https://www.news-medical.net/news/20190304/New-poll-Many-older-adults-feel-lonely-especially-those-with-health-issues.aspx - Alina Shrourou