Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου ή άτομα που ροχαλίζουν τη νύχτα κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει παρατηρηθεί ότι αυτά τα άτομα μπορεί να έχουν υψηλή συσσώρευση τοξικής πρωτεΐνης TAU στους εγκεφάλους τους. Η περιοχή που εμπλέκεται σε αυτές τις εναποθέσεις είναι συνήθως αυτή που είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη, την αντίληψη του χρόνου και την πλοήγηση.
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου ή άτομα που ροχαλίζουν τη νύχτα κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει παρατηρηθεί ότι αυτά τα άτομα μπορεί να έχουν υψηλή συσσώρευση τοξικής πρωτεΐνης TAU στους εγκεφάλους τους. Η περιοχή που εμπλέκεται σε αυτές τις εναποθέσεις είναι συνήθως αυτή που είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη, την αντίληψη του χρόνου και την πλοήγηση.
Η μελέτη η οποία υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε από την κλινική Mayo και πρόκειται να παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια 4 - 10 Μαΐου 2019.
Πρόκειται για μια από τις πρώτες μελέτες που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ άνοιας και διακοπής του ύπνου.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, μεταξύ των ασθενών με άπνοια ύπνου, υπάρχει επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό οδηγεί σε μια νύχτα διακοπτόμενου ύπνου και ακολουθείται από μια μέρα υπνηλίας.
Ο ερευνητής της μελέτης, Dr. Diego Z. Carvalho, ένας νευρολόγος της Mayo Clinic, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα αυτά, αυξάνουν την πιθανότητα ότι η άπνοια του ύπνου επηρεάζει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης TAU.
Η πρωτεΐνη TAU είναι μία από τις ουσιαστικότερες ουσίες του εγκεφαλικού ιστού για την δομή του, τη σταθερότητα του σχήματος των κυττάρων του και τις μεταβολικές του διαδικασίες. Όταν αυτή η πρωτεΐνη (TAU) «χαλάει», δηλαδή διαταράσσει το σχήμα της, παρασύρει με αυτόν το τρόπο και τη δομή του εγκεφάλου σε φθορές.
Δεδομένου λοιπόν, ότι η συσσώρευση τα πρωτεΐνης TAU αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Alzheimer, μια αύξηση της εγείρει ανησυχίες ότι η άπνοια ύπνου θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στο Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές της κλινικής Mayo πραγματοποίησαν μια μελέτη γήρανσης και βρήκαν 288 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω χωρίς συμπτώματα άνοιας. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν το ροχαλητό τους το βράδυ, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που σταμάτησαν να αναπνέουν. Οι εγκέφαλοί τους σαρώθηκαν και παρατηρήθηκε η παρουσία της τοξικής πρωτεΐνης TAU στις περιοχές του ενδοθωρακικού φλοιού του εγκεφάλου.
Αυτή η περιοχή είναι βαθιά μέσα στον εγκέφαλο πίσω από τη μύτη και, είναι συνήθως ευαίσθητη στη συσσώρευση της πρωτεΐνης αυτής σε ασθενείς με Alzheimer.
Όπως εξηγεί ο Dr. Carvalho, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου και της οπτικής αντίληψης και της μνήμης. Εάν συσσωρεύονται πλέγματα πρωτεΐνης TAU στην περιοχή αυτή, υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η γνωστική λειτουργία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 43 συμμετέχοντες ή το 15% του πληθυσμού υπέφεραν από άπνοια κατά τον ύπνο. Οι συμμετέχοντες που πάσχουν από άπνοια ύπνου είχαν 4,5% περισσότερη συσσώρευση πρωτεΐνης TAU στον ενδορινικό φλοιό από εκείνους που είχαν έναν ήρεμο ύπνο.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι για να διασφαλιστεί ότι η ένωση ήταν σαφής αρκετοί παράγοντες υπολογίστηκαν στη μελέτη, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, άλλα προβλήματα ύπνου κ.λπ.
Ο Carvalho είπε ότι διαπίστωσαν, ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της άπνοιας του ύπνου και της νόσου του Alzheimer, αλλά είναι ένα πρόβλημα όπως η παροιμία «του κοτόπουλου και των αυγών».
Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό όπως είπε, να υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ της άπνοιας του ύπνου και της νόσου του Alzheimer γι αυτό θέλει να διεξαχθούν πιο μακροπρόθεσμες μελέτες για να αποδείξει αυτή τη σύνδεση.
Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που έχουν υπνική άπνοια θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια για να την θεραπεύσουν, αν αυτό είναι εφικτό, όπως είπε.
Η Rebecca Edelmayer, διευθύντρια στην Ένωση Αλτσχάιμερ, επεσήμανε ότι αυτά τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με πολλά δεδομένα που υπάρχουν αναφορικά με τις διαταραχές του ύπνου αυξάνοντας τον κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση.
Πηγές:
https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/2699
https://www.news-medical.net/news/20190304/Sleep-apnea-linked-to-Alzheimere28099s-disease.aspx - Ananya Mandal, MD