Με τις απουσίες των Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Παπανδρέου, τις παρουσίες των Θ. Θεοχαρόπουλου, Λ. Κατσέλη, Ν. Μπίστη, Μ. Κοππά, Μ. Κύρκου αλλά και των Ευ. Αντώναρου, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Θ. Παπαχριστόπουλου, Χρ. Ζώη κ.α. ο κ. Τσίπρας κάλεσε χθες εκ νέου σε σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων για μέτωπο απέναντι «στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό».
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Με τις απουσίες των Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Παπανδρέου, τις παρουσίες των Θ. Θεοχαρόπουλου, Λ. Κατσέλη, Ν. Μπίστη, Μ. Κοππά, Μ. Κύρκου αλλά και των Ευ. Αντώναρου, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Θ. Παπαχριστόπουλου, Χρ. Ζώη κ.α. ο κ. Τσίπρας κάλεσε χθες εκ νέου σε σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων για μέτωπο απέναντι «στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό».
Η χθεσινή εκδήλωση για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη δεν προχώρησε όπως τη σχεδίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί βεβαιότητα ότι το κάλεσμα του κ. Τσίπρα για τη δημιουργία «προοδευτικού μετώπου» δεν θα βρει ανταπόκριση, τουλάχιστον ως και τις εθνικές εκλογές, διαβεβαιώνουν όμως ότι θα συνεχίσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, απευθυνόμενοι στους προοδευτικούς, όπως λένε, ψηφοφόρους.
Η εικόνα των Ευ. Αντώναρου, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Θ. Παπαχριστόπουλου και Χρ. Ζώη (πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην στελέχους των ΑΝΕΛ) στις πρώτες σειρές δίπλα –δίπλα με τους Θ. Θεοχαρόπουλο, Λ. Κατσέλη, Ν. Μπίστη, Μ. Κοππά και άλλων στελεχών προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ, γίνεται επιχείρημα στο στόμα της Χαριλάου Τρικούπη και της Σεβαστουπόλεως που αρνούνται να δουν σοβαρά την πρόσκληση Τσίπρα σε διάλογο και μιλούν για σημαίες ευκαιριακής συμμαχίας που σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή βλέπει ότι χάνει δυνάμεις.
Απέναντι δε στους ισχυρισμούς περί ειλικρινούς – όπως ο ίδιος είπε χθες – καλέσματος του κ. Τσίπρα προς την κ. Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής για τη δημιουργία μετώπου «κατά του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς» τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής αντιτείνουν τη δημόσια δήλωση του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Κίνημα Αλλαγής να μην ξεπεράσει το 3% στη Βουλή.
«Θα ήταν πολύ πιο πλούσια η σημερινή συνάντηση αν αποδέχονταν την πρόταση διαλόγου όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Η απουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη από την εκδήλωση δείχνει έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν» είπε ωστόσο ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας κατ΄ελάχιστο, ότι ο ίδιος θα συνεχίσει την πίεση προς τις ηγεσίες του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού. Λίγοι, παρατήρησαν ότι ήταν η δεύτερη φορά από το 2015 που ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός – προσπαθώντας να πείσει για τις προθέσεις του τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς – άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή λέγοντας ότι «μια δεξιά κυβέρνηση, λίγο πριν τη κρίση, φρόντισε να εκτινάξει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα μεγέθη». Για να τηρήσει ωστόσο τις ισορροπίες, αλλά και να ικανοποιήσει τους εκπροσώπους της λαϊκής Δεξιάς που επίσης ήταν στην αίθουσα που συζητούσε τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου, έριξε και μία βολή εναντίον της κυβέρνησης Παπανδρέου, μιλώντας για το «μοιραίο λάθος, για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, να παραδοθούν τα κλειδιά της διαχείρισης στο ΔΝΤ και έτσι η Ελλάδα να γίνει το πειραματόζωο μιας αποτυχημένης πειραματικής εφαρμογής του δόγματος του σοκ».
«Την προοδευτική διακήρυξη για την Ευρώπη την συναποφασίσαμε στο συνέδριο της Μαδρίτης με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και αιχμή την υποψηφιότητα του κ. Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλα αυτά απουσιάζουν από τη σημερινή εκδήλωση του κ. Τσίπρα , απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.
«Ο απών έχει πάντα άδικο» , είπε η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά. «Δεν πρέπει κανένας να φοβάται τη συνεννόηση και τον διάλογο» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Η κατάμεστη αίθουσα στο Κάραβελ «μούδιασε» όταν ο απερχόμενος επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν, αναφέρθηκε στην ομιλία του στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ως «παραδείγματα προοδευτικής πολιτικής», από τη στιγμή που ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος ήταν εκεί.
«Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να αλωθεί ή να εξαϋλωθεί και θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν και πολιτική μου στρατηγική» είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους για να ακούσει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Λίγο αργότερα, πάντως, για να καθησυχάσει και τους αντιδρώντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για «πασοκοποίηση» του κόμματος, είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερά και δεν επιθυμεί να γίνει Κεντροαριστερά».