Κόσμος
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 19:27

Ιερουσαλήμ: Υποστολή σημαίας στο προξενείο των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστειλαν σήμερα τη σημαία τους από το προξενείο στην Ιερουσαλήμ που λειτουργούσε ως ο διπλωματικός δίαυλός τους προς τους Παλαιστινίους, συγχωνεύοντας την αποστολή με τη νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην πόλη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστειλαν σήμερα τη σημαία τους από το προξενείο στην Ιερουσαλήμ που λειτουργούσε ως ο διπλωματικός δίαυλός τους προς τους Παλαιστινίους, συγχωνεύοντας την αποστολή με τη νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην πόλη.

Οι Παλαιστίνιοι, που μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση Τραμπ αφότου άλλαξε τη μακρόχρονη πολιτική των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2017 αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, εξέφρασαν οργή για αυτό που θεωρούν ως την πιο πρόσφατη κίνηση της Ουάσιγκτον εναντίον τους.

Ενώ προηγουμένως το προξενείο αναφερόταν απευθείας στην Ουάσιγκτον για τα θέματα των Παλαιστινίων, τώρα αυτά θα προωθούνται στην πρεσβεία ως «Μονάδα Παλαιστινιακών Υποθέσεων» υπό τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν.

«Είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο» της ειρήνευσης, ανέφερε ο Παλαιστίνιος βετεράνος διαπραγματευτής Σάεμπ Έρεκατ.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους κατέρρευσαν το 2014 και ο Λευκός Οίκος λέει πως σκοπεύει να παρουσιάσει ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο Ισραήλ τον Απρίλιο.

Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένου του ανατολικού τομέα που κατέλαβε στον Πόλεμο του 1967 και προσάρτησε σε μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, ως την αδιαίρετη πρωτεύουσά του.

Παρά την συγχώνευση αυτή, η Ουάσιγκτον διαμηνύει πως το τελικό καθεστώς της πόλης θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ανακηρύξουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους που επιδιώκουν να δημιουργήσουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, ανέφερε πως η συνεχιζόμενη επέκταση καθιστά την πιθανότητα μιας λύσης δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο «όλο και περισσότερο ανέφικτη».

Η κατασκευή νέων κατοικιών συνεχίστηκε με πρωτοφανή ρυθμό το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ανοίγοντας τον δρόμο για την εγκατάσταση περισσότερων Ισραηλινών, αναφέρεται στην έκθεση.

Στο περίκομψο προξενείο στην οδό Άγκρον στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, η τελετή υποστολής της σημαίας πραγματοποιήθηκε σε χαμηλούς τόνους κάτω από τον γκρίζο χειμωνιάτικο ουρανό. Ο Φρίντμαν, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που ήταν επικεφαλής της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ, τον Μάιο, από το Τελ Αβίβ σε ένα διαφορετικά διαμορφωμένο προξενικό κτήριο στη νότια Ιερουσαλήμ, δεν ήταν παρών.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως η αστερόεσσα υπεστάλη και παραδόθηκε στην αποχωρούσα πρόξενο Κάρεν Σασαχάρα ως αποχαιρετιστήριο δώρο, όπως είναι το έθιμο στη διπλωματική υπηρεσία, μετά την έπαρση μιας άλλης σημαίας των ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως η συγχώνευση αποφασίστηκε για λόγους λειτουργικής αποτελεσματικότητας και δεν σηματοδοτεί οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής.

«Η εργασία μας και η ομάδα μας θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη της ειρήνης σε αυτή τη γη», σημείωσε η Σασαχάρα.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν τον περασμένο μήνα στο Reuters πως το κτίριο στην οδό Άγκρον, αμέσως μετά την παύση της λειτουργίας του προξενείου, θα γίνει η επίσημη κατοικία του πρεσβευτή. Ωστόσο το σχέδιο αυτό μοιάζει να έχει επιβραδυνθεί. Σήμερα η πλάκα του προξενείου απομακρύνθηκε από την πρόσοψη του κτήρίου, αφήνοντας έναν κενό χώρο.

Το προξενείο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ μετρούσε 175 χρόνια ζωής, από την εποχή που η πόλη -ιερός τόπος για Εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους- τελούσε υπό οθωμανική κατοχή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters