Κοινωνία
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 17:22

Υγεία-διορισμοί: 2.500 το 2019, 10.000 στην τετραετία

Για 2.500 προσλήψεις το 2019 στον χώρο της Υγείας έκαναν λόγο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μετά τη σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για 2.500 προσλήψεις το 2019 στον χώρο της Υγείας έκαναν λόγο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μετά τη σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, «αυτή την περίοδο, που η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και έχει εισέλθει πλέον σε μία κανονικότητα της ευρωζώνης, εφαρμόζεται από φέτος ο κανόνας 1:1 όσον αφορά στις προσλήψεις. Δηλαδή, ο αριθμός των προλήψεων είναι ανάλογος με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο το 2018, με μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης τον τομέα της Υγείας, της Παιδείας και του κοινωνικού κράτους. Επίσης, έχουμε θεσπίσει με νόμο πριν από έναν μήνα για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον στρατηγικό προγραμματισμό σε ετήσια και πολυετή βάση για τις προσλήψεις, γιατί για εμάς έχει μεγάλη σημασία οι προσλήψεις να αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου, να έρχονται να συνεισφέρουν στη συνολική αναπτυξιακή και κοινωνική στρατηγική της χώρας και βέβαια να εντάσσονται στο συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο που εφαρμόζει η χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας είναι από τα πρώτα υπουργεία που ανταποκρίθηκε με μία εμπεριστατωμένη πρόταση και για τον ετήσιο προγραμματισμό και για τον πολυετή μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό στον χώρο της Υγείας. Συμφωνήσαμε και ξεκινάμε ήδη από φέτος με την πρόσληψη 2.500 για τον τομέα της Υγείας, 1.000 ιατρών και 1.500 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Και, ταυτόχρονα, θα βάλουμε στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας για την επόμενη τριετία, σε συνάρτηση και με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 7.500 προσλήψεις για τον χώρο της Υγείας. Άρα, ξεκινώντας από φέτος, στην επόμενη τετραετία θα προσληφθούν 10.000 άτομα στον χώρο της Υγείας, κάτι που αποδεικνύει και έμπρακτα τη μεγάλη προτεραιότητα και σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Η υπουργός υποστήριξε ότι οι προσλήψεις δεν είναι αυτοσκοπός. «Οι προσλήψεις είναι μετά από 10 χρόνια κρίσης, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθιο το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας. Κι επειδή ακούμε από τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. να μιλούν για την επιστροφή στο 1:5 αντί του 1:1, που αγωνιστήκαμε και κατοχυρώσαμε ως κυβέρνηση από το 2019, είναι σαφές ότι μία τέτοια λογική όχι μόνο δεν θα μπορούσε να καλύψει το κοινωνικό κράτος, την Υγεία και την Παιδεία, αλλά στην ουσία φέτος, αντί για την κάλυψη 9.000 αποχωρήσεων της περσινής χρονιάς, με το 1:5 θα μπορούσε να καλυφθούν μόνο 1.800 θέσεις. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι οριακά θα καλύπτονταν οι παραγωγικές σχολές του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, χωρίς να καλυφθεί ο κρίσιμος χώρος του κοινωνικού κράτους» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ξανθός μίλησε για «μια πολύ μεγάλη επένδυση στην αξιοπιστία του δημοσίου συστήματος υγείας και μια επένδυση στην αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας και στο κοινωνικό κράτος».

Όπως είπε, «έρχεται μετά από μια πολύ σημαντική κατάκτηση που είναι ο κανόνας 1:1. Μετά από μια μεγάλη περίοδο δυσκολίας στη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας και μετά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις ενίσχυσης με ανθρώπινους και υλικούς πόρους μέσα στην κρίση, ερχόμαστε τώρα να κάνουμε μια παρέμβαση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και προοπτικής, αρχίζοντας από το 2019».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η παρέμβαση αυτή «δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε με επάρκεια και ασφάλεια τις ανάγκες όλων των δομών και υπηρεσιών του συστήματος υγείας, με προτεραιότητα στα υποστελεχωμένα τμήματα και τις κλινικές σε όλη τη χώρα, τα τμήματα εξειδικευμένης φροντίδας, όπως είναι οι ογκολογικές κλινικές, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι μονάδες τεχνητού νεφρού, τα εργαστήρια όλων των κατηγοριών, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι δομές ψυχικής υγείας, οι μονάδες αποκατάστασης, τα φυσικοθεραπευτήρια των νοσοκομείων, η πρωτοβάθμια φροντίδα, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά τους ιατρεία και τα εργαστήριά τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση η οποία να ενδυναμώσει συνολικά τη δημόσια περίθαλψη στη χώρα».

Επιπλέον, ο υπουργός εξήγησε ότι δίνεται η δυνατότητα σε συμβασιούχους γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, «που αυτά τα χρόνια κάλυψαν μέσα από διαφόρων τύπων συμβάσεις ζωτικές ανάγκες στο σύστημα, να διεκδικήσουν με αξιοπρέπεια, με αξιοκρατία και διαφάνεια μέσα από ανοιχτές προκηρύξεις μόνιμη θέση στο σύστημα και με αυτό τον τρόπο να καλύψουν με μόνιμο τρόπο πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για τις οποίες  τώρα έχουμε βρει διάφορες προσωρινές λύσεις προκειμένου να καλύψουμε τα κενά».

Έκανε δε λόγο και για «μήνυμα ειδικά στους νέους γιατρούς της χώρας, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει μαζικά τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχει δυνατότητα αξιοπρεπούς επαγγελματικής και επιστημονικής προοπτικής, μια σοβαρή επένδυση από πλευράς πολιτείας, που θέλει να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να τους επιτρέψει να επανέλθουν στην Ελλάδα».

Με τη σειρά του, ο Παύλος Πολάκης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει υπηρεσία πάνω από 18.000 άνθρωποι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ και είναι κι άλλοι περίπου 5.000 με προκηρυγμένες θέσεις και στη διαδικασία να αναλάβουν. «Με αυτό τον τρόπο ισορρόπησε το σύστημα τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο το παραλάβαμε υποστελεχωμένο και σε μια κατάσταση πριν από τη διάλυση. Δεν είναι σε αυτή την κατάσταση σήμερα, πατήσαμε στα πόδια μας.

Ενισχύσαμε και οικονομικά το σύστημα, παραλάβαμε νοσοκομεία με 730 εκατ. χρέη και φέτος έχουν πάνω από 250 εκατ. ταμειακό πλεόνασμα, νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα μπορούμε να μιλάμε για την ανάπτυξη του συστήματος υγείας» είπε.