Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, ενισχυμένες από την ανάκαμψη των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ισχυρότερων επιδόσεων των φυτικών ελαίων και της ζάχαρης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, ενισχυμένες από την ανάκαμψη των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ισχυρότερων επιδόσεων των φυτικών ελαίων και της ζάχαρης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Ο δείκτης τιμών του FAO -που μετρά τις μηνιαίες μεταβολές ενός καλαθιού δημητριακών, ελαιόσπορων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης- ανήλθε κατά μέσο όρο στις 164,8 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 161,8 μονάδων τον Δεκέμβριο. Παρά την αύξηση αυτή, ο δείκτης είναι χαμηλότερος κατά 2,2% σε σχέση με το επίπεδο του Ιανουαρίου 2018.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO εκτινάχθηκε 7,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ανακόπτοντας μία 7μηνη περίοδο μειώσεων. Ο FAO ανέφερε ότι κύριος παράγοντας της αύξησης ήταν οι περιορισμένες εξαγωγές της Ευρώπης, λόγω της ισχυρής εσωτερικής ζήτησης. Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων αυξήθηκε 4,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης τιμών της ζάχαρης αυξήθηκε 1,3% και ο δείκτης των δημητριακών αυξήθηκε οριακά, ενώ ο δείκτης τιμών του κρέατος έμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος.
Ο FAO αναθεώρησε την τελευταία πρόβλεψή του για την παραγωγή δημητριακών το 2018 σε 2,611 δισ. τόνους, ελαφρά υψηλότερα από ό,τι τον Δεκέμβριο, κάτι που αντανακλά τις ανοδικές αναθεωρήσεις για το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.
«Μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης αύξησης συνδέεται με τις αναμενόμενες αυξήσεις στην Ευρώπη, όπου ο ευνοϊκός καιρός έχει ενισχύσει έως τώρα τις προοπτικές για τις σοδειές, ενώ και οι σπορές αναμένεται να αυξηθούν, κυρίως λόγω των ελκυστικών τιμών», ανέφερε ο FAO. Παρά την αύξηση των τελευταίων προβλέψεων, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών εκτιμάται ότι παραμένει 1,8% χαμηλότερη από το υψηλό επίπεδο - ρεκόρ του 2017.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, ενισχυμένες από την ανάκαμψη των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ισχυρότερων επιδόσεων των φυτικών ελαίων και της ζάχαρης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Ο δείκτης τιμών του FAO -που μετρά τις μηνιαίες μεταβολές ενός καλαθιού δημητριακών, ελαιόσπορων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης- ανήλθε κατά μέσο όρο στις 164,8 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 161,8 μονάδων τον Δεκέμβριο. Παρά την αύξηση αυτή, ο δείκτης είναι χαμηλότερος κατά 2,2% σε σχέση με το επίπεδο του Ιανουαρίου 2018.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO εκτινάχθηκε 7,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ανακόπτοντας μία 7μηνη περίοδο μειώσεων. Ο FAO ανέφερε ότι κύριος παράγοντας της αύξησης ήταν οι περιορισμένες εξαγωγές της Ευρώπης, λόγω της ισχυρής εσωτερικής ζήτησης.
Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων αυξήθηκε 4,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης τιμών της ζάχαρης αυξήθηκε 1,3% και ο δείκτης των δημητριακών αυξήθηκε οριακά, ενώ ο δείκτης τιμών του κρέατος έμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος.
Ο FAO αναθεώρησε την τελευταία πρόβλεψή του για την παραγωγή δημητριακών το 2018 σε 2,611 δισ. τόνους, ελαφρά υψηλότερα από ό,τι τον Δεκέμβριο, κάτι που αντανακλά τις ανοδικές αναθεωρήσεις για το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.
«Μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης αύξησης συνδέεται με τις αναμενόμενες αυξήσεις στην Ευρώπη, όπου ο ευνοϊκός καιρός έχει ενισχύσει έως τώρα τις προοπτικές για τις σοδειές, ενώ και οι σπορές αναμένεται να αυξηθούν, κυρίως λόγω των ελκυστικών τιμών», ανέφερε ο FAO. Παρά την αύξηση των τελευταίων προβλέψεων, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών εκτιμάται ότι παραμένει 1,8% χαμηλότερη από το υψηλό επίπεδο - ρεκόρ του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 3,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και κατά 27% σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά του 2011 έκλεισε το 2018 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO Food Price Index - FFPI), με τις μειώσεις στη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά, το χοιρινό και τα πουλερικά να αντισταθμίζουν τις αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών.
Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 168,4 μονάδες για το σύνολο της περασμένης χρονιάς, ενώ τον τελευταίο μήνα του έτους (Δεκέμβριο) βρέθηκε στις 161,7 μονάδες, οριακά υψηλότερα δηλαδή από τις 161,6 μονάδες του Νοεμβρίου. Αν και όλα τα βασικά δημητριακά κινήθηκαν ανοδικά, την ακριβώς αντίθετη πορεία ακολούθησαν τα υπόλοιπα προϊόντα από το «καλάθι» αγροτικών εμπορευμάτων που απεικονίζει ο δείκτης, με τη ζάχαρη να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση.