Πολιτική
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2006 18:07

Πολύδωρας: Το μηχάνημα της ΕΥΠ δεν καταγράφει το περιεχόμενο των συνδιαλέξεων

Το μηχάνημα που σύμφωνα με δημοσιεύματα, διαθέτει η ΕΥΠ για την παρακολούθηση συνομιλιών κινητής τηλεφωνίας, υφίσταται, καταγράφει καλούντα και καλούμενο, αλλά όχι και το περιεχόμενο της συνδιάλεξης, διευκρίνισε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης του ΠΑΣΟΚ.

Επικαλούμενος σχετικές συνομιλίες που είχε με τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Κοραντή, και προσπερνώντας, όπως είπε, το χρόνο αγοράς της επίμαχης συσκευής, ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι η ΕΥΠ διαθέτει το παλαιό σύστημα παρακολούθησης των σταθερών αναλογικών τηλεφωνικών επικοινωνιών, το οποίο αδυνατεί να καταγράψει συνομιλίες που γίνονται είτε με κινητά τηλέφωνα, είτε με σταθερά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν ψηφιακές συνδέσεις.

Ο υπουργός κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αποδεχθούν την επίσημη αυτή εκδοχή και να μην ισχυρίζονται ότι «η ΕΥΠ είναι μια δεξιοκρατούμενη εστία παρακράτους», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως το 85% των υπηρετούντων εκεί, στηρίζουν την συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ότι επίκειται νομοθέτημα για την κοινοβουλευτική εποπτεία των δραστηριοτήτων της ΕΥΠ από διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ¶γγελος Μανωλάκης (Κορινθία), Νίκος Σαλαγιάννης (Καρδίτσα), Ι. Βλατής (Κοζάνη), Γ. Παρασκευάς (Δωδεκάνησα) και Μανόλης Όθωνας (Ρέθυμνο), κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδράνεια στην πάταξη της εγκληματικότητας, η οποία, όπως είπαν, έχει αγγίξει «πρωτοφανή επίπεδα» τα τελευταία δύο χρόνια.

Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου καταλόγισε στον παριστάμενο υπουργό, ότι «η χώρα έχει γίνει “ξέφραγο αμπέλι” στο βαθμό που ισχυρίζεστε ότι παρακολουθείτο και ο Πρωθυπουργός, αν και αυτό αμφισβητείται» και παρατήρησε ότι «επί ΠΑΣΟΚ δεν έγιναν υποκλοπές, ούτε συνακροάσεις και αν θέλετε να πάτε στη λογική των συμψηφισμών με βάση το απώτατο παρελθόν, τότε αυτό αποδεικνύει ότι είστε εκτεθειμένοι».