Υγεία
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 11:02

Ένας στους 13 νέους πάσχει από μετατραυματική διαταραχή άγχους

Μια μεγάλη βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους 13 (8%) νέους ενήλικες πάσχει από post-traumatic stress disorder PTSD (μετατραυματική διαταραχή άγχους) έπειτα από τραύμα παιδικής ηλικίας, το οποίο μπορεί να συνδέεται με αύξηση της διάγνωσης διαταραχών ψυχικής υγείας στον ενήλικο πληθυσμό.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μια μεγάλη βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους 13 (8%) νέους ενήλικες πάσχει από post-traumatic stress disorder PTSD (μετατραυματική διαταραχή άγχους) έπειτα από τραύμα παιδικής ηλικίας, το οποίο μπορεί να συνδέεται με αύξηση της διάγνωσης διαταραχών ψυχικής υγείας στον ενήλικο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεταξύ των ατόμων με μετατραυματική διαταραχή άγχους, μόνο 1 στους 5 είχε λάβει οποιαδήποτε επαγγελματική βοήθεια και 3 στους 4 από αυτούς είχαν τουλάχιστον και μία άλλη κατάσταση ψυχικής υγείας.

Όπως προκύπτει  ένας στους τέσσερις ήταν λειτουργικά εξασθενημένος (δεν μπορούσε να συνεχίσει την εκπαίδευση, την κατάρτιση ή την απασχόληση του). Περισσότερο από το ήμισυ των συμμετεχόντων είχε ιστορικό μεγάλης κατάθλιψης, ενώ το 1/5 επιχείρησε να αυτοκτονήσει κατά την ηλικία των 18 ετών.

Πρόκειται για μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που περιλάμβανε περισσότερους από 2.000 νέους ηλικίας 18 ετών. Βασίστηκε σε οικογένειες με δίδυμα του ιδίου φύλου που γεννήθηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία κατά τα έτη 1994-95. Αυτό ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού των οικογενειών με νεογέννητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά τα δίδυμα επανεκτιμήθηκαν για την τρέχουσα μελέτη στα 18 χρόνια.

Για έναν στους τρεις αναφέρθηκε τραυματισμός στην παιδική ηλικία (μέσος όρος ηλικίας: 15 ετών), με τη συνηθέστερη αιτία να είναι ένα γεγονός που επηρεάζει κάποιον κοντά στον συμμετέχοντα.

Η δεύτερη πιο συχνή αιτία τραυματισμού ήταν ο προσωπικός κίνδυνος ή η επίθεση (εκφοβισμός ή κατάχρηση των ενηλίκων) και, τρίτη κάποια ασθένεια ή ατύχημα.

Οι νέοι σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά τραυματισμού. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου τραύματος σε ένα αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα, καθώς και η συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη, είναι πιο σοβαρές σε αυτή την ομάδα.

Στη μελέτη, η διάγνωση της μετατραυματικής διαταραχής άγχους βασίστηκε στην παρουσία μιας σειράς συμπτωμάτων που επέμεναν για ένα μήνα ή περισσότερο:

Αναβίωση του τραυματικού επεισοδίου με επαναλαμβανόμενες αναμνήσεις ή εφιάλτες

Αποφυγή υπενθύμισης του τραύματος

Συναισθήματα ενοχής, αποκόλλησης ή απομόνωσης

Παρορμητική ή ευερέθιστη ιδιοσυγκρασία ή έλλειψη συγκέντρωσης

Εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μετατραυματική διαταραχή άγχους, όπως αποκάλυψαν οι ειδικοί, ήταν εκείνοι που υποβλήθηκαν σε κάποια βίαιη κατάσταση ή κίνδυνο από άλλους ανθρώπους, ειδικά σε σεξουαλικό ή σωματικό χαρακτήρα (που αποτελούν το 1/5 όλων των κατηγοριών τραυμάτων), οι οποίοι αντιπροσώπευαν τις μισές περιπτώσεις PTSD.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την PTSD μετά από τραυματισμό στην παιδική ηλικία, περιελάμβαναν την παιδική θνησιμότητα, το γυναικείο φύλο, το χαμηλό δείκτη IQ, τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και τα ψυχωτικά συμπτώματα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Prof Andrea Danese επεσήμανε ότι ενώ κάποια ψυχικά συμπτώματα είναι "κανονικά" μετά από ένα τραύμα, συνήθως επιλύονται μετά από ημέρες ή εβδομάδες. Αν παραμείνουν πέραν ενός μηνός, πρέπει να αναζητηθεί επαγγελματική βοήθεια.

Οι συνέπειες του τραύματος και της μετατραυματικής διαταραχής άγχους

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε σύγκριση με το σύνολο των δειγμάτων άνω των 2000 συμμετεχόντων, τα άτομα με PTSD είχαν 8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχωσικών συμπτωμάτων και τοξικομανίας, ήταν 6 φορές πιο ευάλωτα σε μείζονα κατάθλιψη και είχαν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο γενικευμένης αγχώδους διαταραχής. Είχαν επίσης 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας, 8πλάσιο κίνδυνο αυτοτραυματισμού και ήταν 3 φορές πιο πιθανό να διαπράξουν βίαια αδικήματα.

Στην πραγματικότητα, η μετατραυματική διαταραχή άγχους δεν ήταν η συνηθέστερη ασθένεια μετά από ένα παιδικό τραύμα. Το 1/4 από αυτούς ανέφεραν αυτοτραυματισμό και 1στις 12 απόπειρες αυτοκτονίας. Δηλαδή, τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες που εκτίθενται σε τραύμα πρέπει να εξετάζονται για πολύπλοκες ψυχικές ασθένειες.

Ο εκπρόσωπος  του Πανεπιστημίου του Cambridge, Tim Dalgleish, επεσήμανε ότι η μελέτη αποτελεί ορόσημο στον τομέα αυτό και ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να αφυπνίσουν όλους για να υπάρξει παροχή υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε παιδιά και εφήβους με καθώς τα επακόλουθα του τραύματος μπορεί να είναι τρομακτικά.

Να σημειωθεί ότι, το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο) διαθέτει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο με στόχο να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την καλύτερη ψυχική φροντίδα για παιδιά και νέους πρώτα απ 'όλα. Αυτό θα δώσει πρόσβαση στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας στο σχολείο ή στο κολλέγιο για άλλους 345.000 ασθενείς από αυτήν την ευάλωτη ομάδα. Οι νέοι ενήλικες θα λάβουν υποστήριξη μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Πηγές:

Lewis, S., J., et al. 2019. The epidemiology of trauma and post-traumatic stress disorder in a representative cohort of young people in England and Wales. The Lancet Psychiatry.

https://www.news-medical.net/news/20190222/One-in-13-children-affected-by-PTSD-according-to-landmark-study.aspx - Liji Tomas & Kate Anderton