Απόψεις
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 12:00

Η «θέση» της υγείας μας

Κάπου κάπου, οι διεθνείς κατατάξεις μάς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αρκεί να ακούμε... Στην πρώτη θέση της φετινής κατάταξης του Bloomberg με τις χώρες του πλανήτη που χαίρουν καλύτερης υγείας αναδείχτηκε η Ισπανία, κερδίζοντας έξι θέσεις από το 2017, με την Ιταλία να ακολουθεί, γράφει η Έφη Τριήρη. 

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Κάπου κάπου, οι διεθνείς κατατάξεις μάς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αρκεί να ακούμε... Στην πρώτη θέση της φετινής κατάταξης του Bloomberg με τις χώρες του πλανήτη που χαίρουν καλύτερης υγείας αναδείχτηκε η Ισπανία, κερδίζοντας έξι θέσεις από το 2017, με την Ιταλία να ακολουθεί. Δύο χώρες μεσογειακές, με καλή διατροφή, άπλετο φως, εξωστρέφεια, αλλά και με πολλά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Η Ισπανία μπήκε σε μνημόνιο για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού της τομέα τον Ιούλιο του 2012, για να εξέλθει τον Ιανουάριο του 2014, με την ανεργία της να εξακολουθεί να είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη.

Η Ιταλία «είδε» το ΑΕΠ της τους τελευταίους μήνες του 2018 να συρρικνώνεται για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, εξέλιξη που σημαίνει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι επισήμως σε ύφεση. Παρ’ όλα αυτά, η τελευταία κατάταξη δείχνει σε αυτές τις δύο ευρωπαϊκές χώρες -και όχι μόνο- μία αφύπνιση από πλευράς του συνόλου των πολιτών. Η Ισπανία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ε.Ε., ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο υπολείπεται μόνον της Ιαπωνίας και της Ελβετίας, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έως το 2024 προβλέπεται να έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, τα 86 έτη, με Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Ελβετία να ακολουθούν. Στην κατάταξη λαμβάνεται επίσης υπόψη η διατροφή, η μέριμνα για την αντιμετώπιση του καπνίσματος και της παχυσαρκίας, καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή. Η Ισπανία και η Ιταλία προβάλλονται και για τη μεσογειακή τους δίαιτα, που «ενισχύεται» με ελαιόλαδο, καθώς και για το χαμηλό ποσοστό καρδιοαγγειακών παθήσεων, που σχετίζεται με τροφές με χαμηλά λιπαρά. 

Στην κατάταξη των 169 οικονομιών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, η οποία υποχώρησε φέτος στην 26η θέση από την 20ή το 2017. Παρότι δεν είναι σε κακή θέση, θα μπορούσε να βρίσκεται στην κορυφή μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, δεδομένου ότι διαθέτει και μεσογειακή διατροφή με πρώτης ποιότητας ελαιόλαδο και ένα κλίμα στο οποίο ευδοκιμεί τεράστια ποικιλία καρπών και μία ιατρική τέχνη που παραπέμπει στο αρχέτυπο των ηρώων-θεραπευτών, όπως ο Ασκληπιός. Σε μία, λοιπόν, χώρα με ιδεατή αντίληψη της ιαματικής δύναμης της φύσης, που ανέπτυξε ανθρωποκεντρική σκέψη και φιλοσοφικό στοχασμό, διερωτάται κάποιος γιατί η υγεία είναι παραμελημένη και καθόλου συνυφασμένη με τα πρότυπα της ελληνικής ιατρικής, όπως αυτή θεμελιώθηκε από τον Ιπποκράτη. 

Αυτή η αντίληψη, όμως, που συνδέεται με τακτική άσκηση και μία γενικότερη θετική στάση ζωής, προϋποθέτει εκπαίδευση και παιδεία πάνω στον άνθρωπο, κάτι το οποίο απουσιάζει από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία και πρέπει να φροντίσουμε εμείς να συμβεί το ταχύτερο.