Σε περίπου έναν μήνα, η Ευρώπη αποχωρίζεται όχι μόνο ένα από τα σημαντικότερα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα. Με ΑΕΠ 2,9 τρισ. δολαρίων, η οικονομία της Βρετανίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των οικονομιών της Ε.Ε. και πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Σε περίπου έναν μήνα, η Ευρώπη αποχωρίζεται όχι μόνο ένα από τα σημαντικότερα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα. Με ΑΕΠ 2,9 τρισ. δολαρίων, η οικονομία της Βρετανίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των οικονομιών της Ε.Ε. και πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Η Ισπανία εμφανίζεται πρόθυμη να αναπληρώσει το κενό. Στόχος της Μαδρίτης είναι μια θέση μεταξύ των τριών μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης στη μετά Brexit εποχή.
Η χώρα της Ιβηρικής, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Γιοσέπ Μπορέλ, φιλοδοξεί να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Γερμανία και τη Γαλλία σε μια τριμερή συμμαχία που θα προωθήσει το ευρωπαϊκό project μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Με το Ην. Βασίλειο κοντά στο οριστικό «διαζύγιο» και την Ιταλία -την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και όγδοη μεγαλύτερη στον κόσμο, με ΑΕΠ 2,18 τρισ. δολ.- να εισέρχεται σε ύφεση, η Ισπανία διακρίνει μια μοναδική ευκαιρία να ανακτήσει μέρος της επιρροής που έχασε στη διάρκεια της κρίσης χρέους. «Θέλουμε να επιστρέψουμε και να αποτελέσουμε μέρος της ευρωπαϊκής “ατμομηχανής” - και αυτό εξηγεί γιατί προσεγγίζουμε τη Γαλλία και τη Γερμανία», εξήγησε ο Ισπανός ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός G3, της ευρωπαϊκής Ομάδας των Τριών.
Η Ισπανία, με ΑΕΠ 1,2 τρισ. δολ., αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μια από τις 15 μεγαλύτερες στον κόσμο. Οι επιδόσεις της αποτελούν φωτεινή εξαίρεση στην ευρύτερη επιβράδυνση στη Ζώνη του Ευρώ. Οι ρυθμοί ανάπτυξης επιταχύνθηκαν στο 0,7% το δ’ τρίμηνο, την ώρα που οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις -Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- έχαναν τη δυναμική τους, εξαιτίας εμπορικών εντάσεων, βίαιων διαδηλώσεων και δημοσιονομικής αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες.
Η ισπανική οικονομία διατηρεί το αναπτυξιακό της momentum για 21ο διαδοχικό τρίμηνο, με την κεντρική τράπεζα να προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για το 2019. «Το 2019 μπήκε για μας με το δεξί», σχολίαζε η υπουργός Οικονομίας, Νάντια Καλβίνο.
Η Ισπανία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί προς όφελός της το κενό που αφήνει η Γηραιά Αλβιώνα. Μόνο που θα πρέπει πρώτα να λύσει τα δικά της πολιτικά και οικονομικά προβλήματα. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα πρέπει να επιβιώσει στις πρόωρες εκλογές του Απριλίου.
Επιπλέον, η Μαδρίτη δεν έχει δώσει απάντηση στο χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας. Παρότι έχει υποχωρήσει σε χαμηλά δεκαετίας, κάτω από το 15%, παραμένει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Η Ομάδα των Τριών θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό όραμα. Μόνο που και οι τρεις οδεύουν προς τη νέα, μετά Brexit εποχή αποδυναμωμένες και με πολλά μέτωπα -εσωτερικά και εξωτερικά- ανοικτά.