Απόψεις
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 07:00

Όπως θα μπαίνει η άνοιξη...

Καθοριστικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη θεωρείται το επόμενο τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σημαντικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, που θα σηματοδοτήσουν, ανάλογα με την έκβαση, θετικές ή αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» σήμερα είναι το Brexit, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου, ενώ αυτή τη στιγμή εξαιτίας του ιρλανδικού ζητήματος κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τη μορφή της εξόδου, που θα κρίνει πολλά, γράφει ο Νίκος Μπέλλος.

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Καθοριστικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη θεωρείται το επόμενο τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σημαντικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, που θα σηματοδοτήσουν, ανάλογα με την έκβαση, θετικές ή αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» σήμερα είναι το Brexit, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου, ενώ αυτή τη στιγμή εξαιτίας του ιρλανδικού ζητήματος κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τη μορφή της εξόδου, που θα κρίνει πολλά.

Εάν οι Βρετανοί αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγάλες και για τις δύο πλευρές. Αντίθετα, εάν έστω και στο παρά πέντε βρεθεί λύση για συμφωνημένη έξοδο, τότε θα εκλείψει μια πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, που επηρεάζει σήμερα αρνητικά τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Η δεύτερη εστία αβεβαιότητας αφορά το διεθνές εμπόριο με την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για πρόσθετους δασμούς σε ευρωπαϊκά βιομηχανικά προϊόντα, όπως τα αυτοκίνητα, να αιωρείται επικίνδυνα.

Εάν την πραγματοποιήσει, θα υπάρξει απάντηση από τους Ευρωπαίους, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου θα αυξηθεί κατακόρυφα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται επίσης οικονομικά και πολιτικά. Εάν βρεθεί κοινός τόπος, τότε η Ευρώπη θα πάρει βαθιά ανάσα.

Είναι προφανές ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, αφού και για τα δύο παραπάνω ζητήματα θα υπάρξουν εξελίξεις εντός του Μαρτίου. Από τις εξελίξεις θα επηρεαστεί άμεσα και η ευρωπαϊκή οικονομία προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Στο θετικό σενάριο εκτιμάται ότι η άρση των αβεβαιοτήτων θα αλλάξει το κλίμα και θα απελευθερώσει σημαντικά επενδυτικά σχέδια σε όλα τα κράτη-μέλη. Εάν οι εξελίξεις είναι αρνητικές, τότε θα υπάρξει άμεση επίπτωση στην ευρωπαϊκή οικονομία με νέα μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης, ίσως και ύφεση. Ήδη η Ιταλία βρίσκεται σε τεχνική ύφεση, ενώ η Γερμανία την απέφυγε οριακά το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Οι εξελίξεις θα επηρεάσουν ανάλογα και τις ευρωεκλογές, που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο μεταξύ 23 και 26 Μαΐου. Εάν η τελική φάση της εκστρατείας γίνει σε συνθήκες πολιτικής και οικονομικής κρίσης, τότε θα ευνοηθούν ακόμη περισσότερο οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις, που ήδη καταγράφουν άνοδο, καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία της επόμενης Ευρωβουλής. Ελάχιστες φορές στο παρελθόν η Ε.Ε. βρέθηκε αντιμέτωπη ταυτόχρονα με τόσο σοβαρά προβλήματα και ακόμη λιγότερες με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα σε σχέση με την πρόβλεψη της έκβασής τους.