Υγεία
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 08:44

Η αντικαρκινική ανοσοθεραπεία μπορεί να φανεί σωτήρια για την καταπολέμηση του HIV

Οι ερευνητές στο Κέντρο Ερευνών του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ (CRCHUM) διερευνούν μια νέα πιθανή θεραπευτική προσέγγιση σε μία πρόσφατη μελέτη τους και διαπίστωσαν ότι οι ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου θα μπορούσαν να μειώσουν την ποσότητα του ιού HIV που επιμένει στους ανθρώπους με τριπλή θεραπεία. Η μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, δείχνει ότι στα κύτταρα των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, οι θεραπείες αυτές αποκαλύπτουν τον μέχρι τώρα κρυμμένο ιό στα κοιλώματα των μολυσμένων κυττάρων - στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Οι ερευνητές στο Κέντρο Ερευνών του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ (CRCHUM) διερευνούν μια νέα πιθανή θεραπευτική προσέγγιση σε μία πρόσφατη μελέτη τους και διαπίστωσαν, ότι οι ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου θα μπορούσαν να μειώσουν την ποσότητα του ιού HIV που επιμένει στους ανθρώπους με τριπλή θεραπεία. Η μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, δείχνει ότι στα κύτταρα των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, οι θεραπείες αυτές αποκαλύπτουν τον μέχρι τώρα κρυμμένο ιό στα κοιλώματα των μολυσμένων κυττάρων- στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως ανέφερε ο Nicolas Chomont, ερευνητής της CRCHUM και καθηγητής του Université de Montréal, εντόπισαν τον μηχανισμό με τον οποίο η αντικαρκινική ανοσοθεραπεία ξυπνάει τον ιό από τις κρυψώνες του και μειώνει το μέγεθος των δεξαμενών του ιού HIV σε άτομα με τριπλή θεραπεία. Παρόλο που τα περισσότερα από τα πειράματα όπως λέει, έχουν διεξαχθεί in vitro, η προσέγγισή τους  θα μπορούσε να οδηγήσει ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Οι δεξαμενές HIV είναι κύτταρα και ιστός στους οποίους ο ιός επιμένει παρά την τριπλή θεραπεία. Αυτή η θεραπεία εμποδίζει την ανάπτυξη της λοίμωξης σε σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Για να επιβιώσει και να αναπαραχθεί ο HIV πρέπει να φιλοξενείται σε ένα κελί. Κατά κανόνα, μολύνει CD4 + Τ λεμφοκύτταρα, λευκά αιμοσφαίρια υπεύθυνα για την ενεργοποίηση της άμυνας του οργανισμού από λοιμώξεις.

Ο ιός παραμένει αδρανής σε αυτά τα κύτταρα και κατασκευάζει μια δεξαμενή που ελέγχεται, αλλά δεν εξαλείφεται από αντιρετροϊκά φάρμακα. Το αντικείμενο έντονης μελέτης, αυτά τα κύτταρα δεξαμενών είναι το τελευταίο εμπόδιο στην εξάλειψη της δύναμης του ιού.

Το 2016, ο Rémi Fromentin, ερευνητικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Nicolas Chomont, έδειξε ότι τα κύτταρα που φιλοξενούν τους ανθεκτικούς ιούς έχουν συγκεκριμένα ανοσολογικά χαρακτηριστικά: τρεις πρωτεΐνες που ονομάζονται PD-1, LAG-3 και TIGIT, οι οποίες εκφράζονται συχνά στην επιφάνειά τους. Σήμερα αυτά τα μόρια είναι ο στόχος των ανοσοθεραπειών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Οι ερευνητές αποφάσισαν να αξιολογήσουν την επίδραση αυτών των θεραπειών στις δεξαμενές του HIV.

Ο καθηγητής Chomont επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι οι ανοσοθεραπείες που στοχεύουν μόρια όπως το PD-1 θα μπορούσαν να μειώσουν την ποσότητα του ιού που επιμένει σε άτομα με τριπλή θεραπεία.

Ένα από τα επόμενα βήματα θα ήταν να συνδυαστεί η ανοσοθεραπεία με μόρια που μέχρι τώρα ήταν αναποτελεσματικά στην εξάλειψη του HIV. Αυτός ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας και χημικών μορίων θα μπορούσαν να «ξυπνήσουν» τον ιό και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κυττάρων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.

Οι Rémi Fromentin και Nicolas Chomont παρουσίασαν επίσης δεδομένα από έναν ασθενή στο Μόντρεαλ που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV και αντιμετωπίζεται με ανοσοθεραπεία για ένα μελάνωμα. Σύμφωνα με τον Fromentin το μέγεθος των δεξαμενών του HIV του ασθενούς μειώθηκε σημαντικά, πράγμα που είναι ενθαρρυντικό, αλλά πρέπει όπως εξήγησε να παραμείνουν προσεκτικοί, διότι αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς, καθώς προκαλούνται και σημαντικές παρενέργειες. 

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που διεξάγονται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ασθενείς με καρκίνο και τον ιό HIV θα βοηθήσουν όπως ανέφερε ο καθηγητής στην καθοδήγηση της μελλοντικής έρευνας. Μην ξεχνάμε ότι σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV ενώ, κάθε μέρα καταγράφονται 5.000 νέες περιπτώσεις παγκοσμίως.

Πηγές: 
https://www.chumontreal.qc.ca/
https://www.news-medical.net/news/20190219/Anti-cancer-immunotherapy-could-be-used-to-fight-HIV.aspx - Alina Shrourou