Πολιτική
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 12:46

Επιστολή Κατρούγκαλου στον Χαντ για τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit

Τη βούλησή της Αθήνας για συνέχιση και ενίσχυση της «εξαιρετικής συνεργασίας» της με το Λονδίνο μετά το Brexit εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε επιστολή του προς τον Βρετανό ομόλογό του Τζέρεμι Χαντ σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Τη βούλησή της Αθήνας για συνέχιση και ενίσχυση της «εξαιρετικής συνεργασίας» της με το Λονδίνο μετά το Brexit εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε επιστολή του προς τον Βρετανό ομόλογό του Τζέρεμι Χαντ σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Στην επιστολή του ο κ. Κατρούγκαλος αναγνωρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε βασικός και πολύτιμος εταίρος της Ελλάδας εντός της οικογένειας της Ε.Ε. και η απουσία του θα είναι αισθητή. Τονίζει ωστόσο ότι η χώρα μας σέβεται την απόφαση του βρετανικού λαού και θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τονίζει ότι η Συμφωνία Αποχώρησης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί  μια συντεταγμένη και χωρίς απρόοπτα αποχώρηση, καθώς και η νομική ασφάλεια τόσο για τις δημόσιες αρχές όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνει, η Συμφωνία Αποχώρησης μπορεί επίσης να διασφαλίσει πλήρως την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών των δύο χωρών

Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει, «υποστηρίξαμε σθεναρά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αποχώρησης, την υιοθέτηση μιας πιο γενναιόδωρης προσέγγισης αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της Ε.Ε. και του Η.Β. καθώς και των μελών των οικογενειών τους».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβιοί σημαντική ελληνική κοινότητα όπως και στην Ελλάδα πολυάριθμη βρετανική κοινότητα και εκφράζει την ευχή ότι και οι δύο θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν πλήρως τις παροχές και τα προνόμια που είχαν πριν την αποχώρηση. «Για αυτό το λόγο υποστηρίζουμε σθεναρά την ανάγκη κύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης πριν την 29η Μαρτίου 2019» αναφέρει.

Επισημαίνει ωστόσο ότι η κύρωση «παραμένει αβέβαιη» και ότι «είμαστε αναγκασμένοι να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ενός σεναρίου αποχώρησης χωρίς συμφωνία, σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε. και άλλα κράτη-μέλη». Σε αυτή την περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο ΥΠΕΞ, πρωταρχική προτεραιότητα είναι τα Δικαιώματα των Πολιτών και ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι Βρετανοί πολίτες οι οποίοι επιλέγουν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται στο Η.Β. και την Ελλάδα αντιστοίχως, θα συνεχίσουν να το κάνουν ανεμπόδιστα και θα απολαμβάνουν πλήρως ανάλογα, εάν όχι τα ίδια, δικαιώματα που απολάμβαναν πριν την αποχώρηση.

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαιώνει ότι οι Βρετανοί πολίτες που ζουν ήδη στην Ελλάδα, είναι καλοδεχούμενοι και ότι τα δικαιώματά τους θα αναγνωριστούν και θα διασφαλιστούν πλήρως, σύμφωνα με την αμοιβαιότητα που παρέχει το Η.Β. στους πολίτες της Ε.Ε.. Σημειώνει παράλληλα ότι οι κρατικές υπηρεσίες εργάζονται για την κατάρτιση νομοσχεδίων ταχείας εφαρμογής (fast-track) τα οποία θα ψηφιστούν εγκαίρως πριν την 29η Μαρτίου 2019 και θα δίνουν τη δυνατότητα στους Βρετανούς πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους που ζουν ήδη στην Ελλάδα πριν την ημερομηνία αποχώρησης (29 Μαρτίου 2019), να παραμείνουν στη χώρα και να συνεχίσουν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται καθώς και να απολαμβάνουν τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όσο αφορά στο τελευταίο, σκοπός της υπό συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε. πρότασης κανονισμού, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, η κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση της μη επίτευξης συμφωνίας, ειδικότερα για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης μετά την αποχώρηση του Η.Β..

«Στόχος των εθνικών μας νομοσχεδίων είναι επίσης να υπάρξουν πρόνοιες για τις κατηγορίες πολιτών που θα καταφθάσουν στην Ελλάδα μετά την ημερομηνία αποχώρησης» προσθέτει, τονίζοντας ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παραμένει στη διάθεση της βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και των βρετανικών κρατικών υπηρεσιών.