Και οι συνεπείς; Και οι ειλικρινείς φορολογούμενοι; Προφανώς ύστερα από μια 10ετία κρίσης, στην οποία χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, η ανακούφιση των πολιτών που υπέφεραν περισσότερο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. «Κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές και ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης των εισοδημάτων, της απώλειας θέσεων εργασίας και του «λουκέτου» χιλιάδων επιχειρήσεων. Μονόδρομος λοιπόν η παροχή κινήτρων ώστε να εξοφληθούν τα χρέη, μονόδρομος και η διάσωση του «πού την κεφαλήν κλίναι» σε μια χώρα που η ιδιοκατοίκηση έτεινε τα τελευταία χρόνια να είναι συνώνυμη της ύπαρξης, γράφει ο Θάνος Τσίρος.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Και οι συνεπείς; Και οι ειλικρινείς φορολογούμενοι; Προφανώς ύστερα από μια 10ετία κρίσης, στην οποία χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, η ανακούφιση των πολιτών που υπέφεραν περισσότερο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. «Κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές και ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης των εισοδημάτων, της απώλειας θέσεων εργασίας και του «λουκέτου» χιλιάδων επιχειρήσεων. Μονόδρομος λοιπόν η παροχή κινήτρων ώστε να εξοφληθούν τα χρέη, μονόδρομος και η διάσωση του «πού την κεφαλήν κλίναι» σε μια χώρα που η ιδιοκατοίκηση έτεινε τα τελευταία χρόνια να είναι συνώνυμη της ύπαρξης.
Η κρίση, όμως, δεν κατέστησε τους πάντες οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη. Υπήρξαν και εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών οι οποίοι προσάρμοσαν τις ανάγκες τους και τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό ώστε να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Έθεσαν ως προτεραιότητα το να μη χρωστούν στην εφορία ή στο ασφαλιστικό ταμείο ή το να είναι «πράσινο» το στεγαστικό τους δάνειο. Δεν είναι όλοι τους εύποροι. «Κόκκινα» δάνεια είναι τα 4 στα 10, που σημαίνει ότι τα 6 στα 10 εξυπηρετούνται κανονικά. Και αυτοί που πληρώνουν τις δόσεις εμπρόθεσμα επίσης δεν είναι «πλούσιοι».
Για την ευρύτατη κοινωνική ομάδα των πολιτών που χαρακτηρίζονται από οικονομική συνέπεια, οι προκλήσεις είναι συνεχείς. Η απόφασή τους να δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα «τιμωρείται» με περισσότερο φόρο και μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, η «ζημιά» μεγαλώνει λόγω της στέρησης από κάθε είδους επίδομα ή οικονομική ενίσχυση. Για το δάνειο του συνεπούς δεν υπάρχει ρύθμιση ή ευκολία πληρωμής, κάτι που με κυνικό τρόπο παραδέχονται και οι ερωτηθέντες σχετικά υπάλληλοι των τραπεζών: η προτεραιότητα δίδεται στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Η «πλατφόρμα» δεν αφορά τους συνεπείς και οι περισσότερες δόσεις της εφορίας ή του ασφαλιστικού ταμείου δεν αφορούν αυτούς που κατάφεραν μέχρι τώρα να κρατούν το μηδενικό υπόλοιπο ακόμη και με προσωπικές θυσίες. Ο συνεπής φορολογούμενος ή δανειολήπτης δεν θέλει το κακό της κατσίκας του γείτονα. Δεν θέλει να δει το σπίτι του διπλανού του να βγαίνει στο σφυρί για να αισθανθεί δικαιωμένος για τις δικές του επιλογές, ούτε θέλει η εφορία να κατάσχει και το τελευταίο ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό του συναδέλφου ή του συγγενή που βρέθηκε να χρωστάει. Θέλει όμως να γνωρίζει ότι και στη δική του δύσκολη στιγμή θα υπάρχει αντίστοιχη αντιμετώπιση. Θέλει μια επιβράβευση για τη συνέπεια που επέδειξε μέχρι τώρα ή ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσει στον δρόμο που διάλεξε. Το να απογοητεύσεις τον ειλικρινή και τον συνεπή, δεν θα βγει σε καλό. Είναι το μόνο βέβαιο…