Πολιτική
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2006 14:35

Επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την αιμοδοσία

Επίκαιρη επερώτηση για τη «θωράκιση της λειτουργίας αιμοδοσίας απέναντι στους κινδύνους για την ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος», κατέθεσαν 29 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλο.

Οι βουλευτές, επικρίνουν τον τέως υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, για καθυστέρηση στην εφαρμογή της μοριακής μεθόδου (ΝΑΤ) του ελέγχου του αίματος. Εκτιμούν, δε, ότι από τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης «προκλήθηκε σοβαρός κίνδυνος για την υγεία Ελλήνων πολιτών, με τραγικά θύματα την δεκαεπτάχρονη και τον εβδομηντάχρονο που μολύνθηκαν πρόσφατα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης εξαιτίας μη ανίχνευσης μολυσμένου με HIV αιμοδότη, λόγω έλλειψης τεχνικής ΝΑΤ».

Επιπρόσθετα, αναφέρονται σε πρόσφατη δήλωση της διευθύντριας αιμοδοσίας του Γ.Ν. Γ. Γεννηματάς, Κωνσταντίνας Πολίτη, βάσει της οποίας, η μοριακή μέθοδος ΝΑΤ βγήκε θετική σε δείγμα ορρού που είχε περισσέψει από τον 38χρονο αιμοδότη του περασμένου Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι αν είχε εφαρμοστεί τότε η ως άνω μέθοδος, θα είχε αποφευχθεί η μόλυνση της 17χρονης και του 70χρονου.

Οι βουλευτές, με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Εμ. Σκουλάκη (Χανίων) επερωτούν τον κ. Αβραμόπουλο:

- ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκθεση σε κίνδυνο των ελλήνων πολιτών,

- ποιος ευθύνεται για το τραγικό κενό που διαπιστώθηκε στο σύστημα αιμοδοσίας και για τις αδράνειες και παραλείψεις της περιόδου 2004 έως και σήμερα;

- γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα για την αιμοδοσία μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου ώστε να θωρακισθεί η χώρα και να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης λοιμωδών νόσων με τις μεταγγίσεις.