Την κοινοβουλευτική διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής προανήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βάσει των σχετικών δικογραφιών που έχουν διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο. Προς νέες έρευνες για τα σκάνδαλα Παπαντωνίου και ΚΕΕΛΠΝΟ προσανατολίζεται η Βουλή.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Την κοινοβουλευτική διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής προανήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βάσει των σχετικών δικογραφιών που έχουν διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο. Προς νέες έρευνες για τα σκάνδαλα Παπαντωνίου και ΚΕΕΛΠΝΟ προσανατολίζεται η Βουλή.
Με τη Βουλή να έχει λάβει τόσο τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν κατά πολιτικών προσώπων έπειτα από μηνύσεις συγγενών των θυμάτων, αλλά και το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διαχείριση των Πυρκαγιών στη χώρα, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το ζήτημα θα συζητηθεί ενδεχομένως στο Κοινοβούλιο. Με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν έχει λάβει πρωτοβουλία για την κατάθεση αιτήματος συγκρότησης εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για το Μάτι, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν αποσαφήνισε τον χαρακτήρα που θα λάβει η συζήτηση.
Πάντως, οι όποιες αποφάσεις για τη διερεύνηση της τραγωδίας αναμένεται να ληφθούν έπειτα από τοποθέτηση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή από την παρούσα Βουλή για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην τραγωδία, τότε βάσει του Κανονισμού της Βουλής δεν μπορεί να ζητηθεί στο μέλλον νέα προανακριτική από επόμενη Βουλή. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο κ. Βούτσης έχει προαναγγείλει εδώ και ημέρες ότι το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τις πυρκαγιές θα μελετηθεί από τους προέδρους και τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών και κατόπιν τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής θα κληθούν εκεί σε ακροάσεις στο πλαίσιο της ακρόασης των αρμόδιων φορέων που θα αποσκοπεί στη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία.
Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι η Βουλή είναι υποχρεωμένη να διερευνήσει το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και την υπόθεση του καταγγελθέντος χρηματισμού του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο ενδεχόμενο και για τις δύο υποθέσεις είναι να συγκροτηθούν προανακριτικές επιτροπές, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες θα διαβιβάσουν τις σχετικές δικογραφίες στην Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα.
Πυκνό νομοθετικό έργο
Ο Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε ταυτόχρονα ότι το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθεί το νομοθετικό έργο στη Βουλή το οποίο προχώρησε με βραδείς ρυθμούς το τελευταίο δίμηνο λόγω των συνεχών κρίσιμων ψηφοφοριών για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά και της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης. «Θα στενάξουν οι υπηρεσίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής και έκανε λόγο για «βαρύ νομοθετικό έργο». Στον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου περιλαμβάνεται και το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Το πόρισμα της επιτροπής θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Απάντηση στον Καμμένο
Εν τω μεταξύ χθες ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε εγγράφως στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ο οποίος υποστήριξε με επιστολή του ότι θα έπρεπε να επιλέξει ο ίδιος τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλου και να μην αναπληρωθεί εκείνος από τον α’ επιλαχόντα των ΑΝΕΛ στη Β’ Αθηνών, Τέρενς Κουίκ. Ο κ. Βούτσης παρέθεσε εδάφιο της εκλογικής νομοθεσίας (άρθρο 103 παρά 1. του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012) που διασαφηνίζει ότι «οι βουλευτικές έδρες που κενώνονται για οποιοδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου σε κάποια εκλογική περιφέρεια, πληρώνονται από τους αναπληρωματικούς του ίδιου συνδυασμού στην ίδια εκλογική περιφέρεια».