Πολιτιστικά
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 08:00

«Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα - Αθήνα - Λαύριο»

Συνεχίζεται τον Φεβρουάριο, ο νέος κύκλος ομιλιών «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα -Αθήνα - Λαύριο» (Ιανουάριος - Ιούνιος 2019) του Μegaron Plus, σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Συνεχίζεται τον Φεβρουάριο, ο νέος κύκλος ομιλιών «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα -Αθήνα - Λαύριο» (Ιανουάριος - Ιούνιος 2019) του Μegaron Plus, σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Στη δεύτερη διάλεξη, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ, ο Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος Καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος θα αναδείξουν με τον δικό τους τρόπο τον τεράστιο πλούτο των αρχαίων αλλά και νεότερων μνημείων της πόλης της Αθήνας, αποτυπώνοντας τη διαχρονική πολιτιστική σημασία μιας μικρής σε έκταση αλλά ταυτόχρονα σπουδαίας πόλης.

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Βαλαβάνης θα μιλήσει για «Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης», ενώ ο Νίκος Βατόπουλος θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στην «Υπεραξία της Αθήνας» ως «μεσογειακής πρωτεύουσας».

Προλογίζει  ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 5:30 μ.μ.).

Οι δύο  ομιλίες πλαισιώνονται από την παρουσίαση σύντομου αποσπάσματος από το έργο «Μήδειες», που θα παρουσιάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Θεατρικού Εργαστηρίου του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου. Το έργο ανέβηκε κατά το σχολικό έτος 2017-2018 και αποτελεί διασκευή και σύνθεση της ευριπίδειας τραγωδίας «Μήδεια» και του έργου «Μήδεια: Φωνές» της Γερμανίδας συγγραφέως Κρίστα Βολφ. Τη διασκευή και σύνθεση του κειμένου, τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία έκαναν οι Καθηγήτριες φιλόλογοι Μαρία Χιώτη και Αλεξάνδρα Ξανθοπούλου.

«ΑΘΗΝΑΙ: Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης»

«Η ενασχόληση με την ιστορία και την αρχαιολογία της αρχαίας Αθήνας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ρόλος της στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού και εν γένει του δυτικού πολιτισμού υπήρξε ηγετικός. Γυρνώντας πίσω στο χρόνο για να αναζητήσουμε την αφετηρία πολλών καταξιωμένων και ευρύτατα διαδεδομένων θεσμών αλλά και δραστηριοτήτων τού σήμερα, οδηγούμαστε στην αρχαία Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Αθήνα των κλασικών χρόνων. Μια εποχή κατά την οποία τα μυαλά των ανθρώπων συνέλαβαν, και τα χέρια τους υλοποίησαν ιδέες και πράγματα που ακόμα και σήμερα, ύστερα από 25 αιώνες, παραμένουν τα σπουδαιότερα παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονότα ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας».
 
Πάνος Βαλαβάνης

«Η υπεραξία της Αθήνας. Μια μεσογειακή πρωτεύουσα»

«Η Αθήνα είναι μια πόλη με τεράστιες αλλά αναξιοποίητες δυνατότητες. Ως πόλη με πολλές στρώσεις ιστορίας, η νεότερη Αθήνα έχει ανάγκη νέου αυτοπροσδιορισμού. Τα πολλά ίχνη του 19ου και 20ού αιώνα και οι προκλήσεις του 21ου συνηγορούν σε μια εξαρχής ανάγνωση της πόλης που θα δίνει έμφαση τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και στις συνοικίες της πρωτεύουσας».

Νίκος Βατόπουλος

naftemporiki.gr