Κόσμος
Πέμπτη, 06 Απριλίου 2006 11:26

Η ΠΓΔΜ παραβιάζει Συμφωνία με Ε.Ε.

Υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ε.Ε. παραβιάζει η ΠΓΔΜ, λόγω μη κοινοποίησης σχεδίων αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

Όπως προκύπτει από απάντηση του Συμβουλίου της Ε.Ε. στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Τρακατέλλη (αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), και ο Γεώργιο Παπαστάμκο (πρόεδρο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ), η ΠΓΔΜ δεν έχει ενημερώσει ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε οποιοδήποτε άλλο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων στο έδαφός της.

Οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν ότι η εν λόγω χώρα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, παραβιάζοντας συγχρόνως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο των σχέσεων με την Ένωση.

Οι δύο έλληνες ευρωβουλευτές βασιζόμενοι σε προηγούμενες απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταγγέλλουν ότι η ΠΓΔΜ αποκρύπτει τα σχέδια κατασκευής αποθήκης πυρηνικών αποβλήτων παραβιάζοντας τις συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Νοέμβριο του 2005, η Επιτροπή ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι η ΠΓΔΜ χρησιμοποιεί ραδιονουκλεΐδια τουλάχιστον για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών και ιατρικών εφαρμογών και, επομένως, παράγει μικρές ποσότητες ραδιενεργών αποβλήτων που χρήζουν μακροπρόθεσμης αποθήκευσης και/ή διάθεση, καθώς και ότι αυτά «αποθηκεύονται επί του παρόντος στις εγκαταστάσεις των χρηστών, οι οποίες δεν αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή. Κατά συνέπεια, υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή κεντρικής μονάδας μακροπρόθεσμης αποθήκευσης/διάθεσης για την υποδοχή ραδιενεργών αποβλήτων σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές και κανονιστικές ρυθμίσεις». Η Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι η ΠΓΔΜ «δεν έχει κοινοποιήσει μέχρι τώρα στην Επιτροπή ή σε κάποιον από τους φορείς που προβλέπονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης οιοδήποτε σχέδιο για την κατασκευή αποθηκευτικού χώρου για ραδιενεργά απόβλητα».

Κατά τα οριζόμενα από το άρθρο 103 της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ), η ΠΓΔΜ έχει αναλάβει την υποχρέωση παροχής στο Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης πληροφοριών για τυχόν προθέσεις της να εισάγει ή να αποθηκεύει ραδιενεργά απόβλητα. Βάση για το ερώτημα των δύο ευρωβουλευτών προς το Συμβούλιο αποτέλεσε η γραπτή διαμαρτυρία μη κυβερνητικής οργάνωσης και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της πόλης των Σκοπίων για τα σχέδια κατασκευής χώρου απόρριψης πυρηνικών αποβλήτων στην κοινότητα Petrovec.