Πολιτική
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 18:46

Αποστολάκης - Ακάρ: Αφετηρία το Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ 1988

Διμερή θέματα και την εφαρμογή του «Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ 1988» συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, στις εργασίες της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Διμερή θέματα και την εφαρμογή του «Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ 1988» συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, στις εργασίες της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στη συνάντηση ο κ. Αποστολάκης σημείωσε πως «στη συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκα με τον Τούρκο ομόλογό μου, Χουλουσί Ακάρ με τον οποίο συμφωνήσαμε τον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον συναντήσεως αντιπροσωπειών των δύο χωρών, προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Τονίζεται πως το «Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ» και η σχετική Οδηγία για αποτροπή ατυχημάτων στις ανοιχτές θάλασσες και στον διεθνή εναέριο χώρο που ακολούθησε προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

  • «Κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων τα δύο μέρη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να αποφεύγουν την παρακώλυση της ομαλής ναυσιπλοΐας και εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τα διεθνή κείμενα, κανόνες και κανονισμούς.
  • Ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή των εθνικών ασκήσεωνπου απαιτούν την έκδοση ΝΟΤΑΜ ή άλλης αναγγελίας θα γίνονται κατά τρόπο με τον οποίο να αποφεύγονται η απομόνωση περιοχών, η δέσμευση περιοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα και η διεξαγωγή τους κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου και των κυριότερων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.
  • Οι ναυτικές μονάδες θα απέχουν από πράξεις παρενόχλησης, θα ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές και το στρατιωτικό δίκαιο, ενώ η επιτήρηση του ενός από τον άλλο κατά την άσκηση πυρών δεν θα παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή της άσκησης.
  • Οι αεροπορικές μονάδες κατά τη δραστηριότητά τους στον διεθνή εναέριο χώρο θα πράττουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και οι πιλότοι θα επιδεικνύουν την υψίστη προσοχή όταν θα βρίσκονται κοντά σε αεροσκάφος της άλλης πλευράς, δεν θα κάνουν ελιγμούς και δεν θα αντιδρούν κατά τρόπο που είναι επικίνδυνος».

Επιπλέον, ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζητήθηκε η ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού και προσαρμογής της Συμμαχίας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας.

«Τόνισα στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι η ενίσχυση της δυνατότητας ανταπόκρισης της Συμμαχίας στο ευμετάβλητο περιβάλλον απειλών, όσο και η επαύξηση της ετοιμότητας των επιχειρησιακών δομών της, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην προβολή ισχύος της. Επίσης, του επισήμανα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, συμβάλλει ενεργά στην συμμαχική δραστηριότητα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και προωθεί ευρύ πλέγμα διεθνών αμυντικών συνεργασιών, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε τετ α τετ και με την υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, με την οποία συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της εφαρμογής του άρθρου 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με παράλληλη αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα της εισδοχής της εν λόγω χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Στο πλαίσιο αυτό, της κατέστησα γνωστή τη δυνατότητα συνδρομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος για την ομαλή και ταχεία προσαρμογή τους στη συμμαχία με ένα αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας», επεσήμανε ο ΥΕΘΑ.