Κόσμος
Πέμπτη, 06 Απριλίου 2006 15:29

Ντομινίκ Ντε Βιλπέν: «Θα ηγηθώ ως το τέλος της μάχης για το εργασιακό»

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, αλλά αντίθετα είναι αποφασισμένος να ηγηθεί «ως το τέλος της μάχης για το εργασιακό».

«Ο πρόεδρος (Σιράκ) μου εμπιστεύτηκε μια αποστολή -να ηγηθώ της μάχης για το εργασιακό, να ανταποκριθώ στις ανησυχίες των συμπατριωτών μας... Της μάχης αυτής θα ηγηθώ ως το τέλος», τόνισε ο κ. Ντε Βιλπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην ίδια συνέντευξη ο γάλλος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του κατευνασμού των πνευμάτων και υπέρ της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας. «Η άμεση προτεραιότητα (...) είναι ασφαλώς ο κατευνασμός». «Ήρθε η στιγμή να βγούμε από την κρίση για να αποκαταστήσουμε την ηρεμία και την ενότητα της χώρας», είπε, καλώντας παράλληλα τα συνδικάτα «να αναγνωρίσουν ότι η ευελιξία είναι το αναγκαίο μέσο για να δώσουμε δουλειά σε όλους».

«Είμαι πραγματιστής. Πρέπει να είμαστε ανοικτοί. Εγώ είμαι έτοιμος να ακούσω όλες τις προτάσεις που θα εμφανισθούν στο τραπέζι», κατέληξε, αναφερόμενος στις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για την επίμαχη Σύμβαση Πρώτης Απασχόλησης (CPE).

Νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για «εποικοδομητικές συνομιλίες» με στόχο την άρση του αδιεξόδου, ζητώντας ταυτόχρονα από τους μαθητές των λυκείων να επιστρέψουν στα μαθήματά τους.

Ο γάλλος πρόεδρος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, κάλεσε όλες τις πλευρές «να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, ώστε οι διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν να είναι εποικοδομητικές». Η πρώτη συνάντηση που είχαν πάντως χθες, οι ηγέτες των συνδικάτων με κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος UMP, απέβη άκαρπη, καθώς οι συνδικαλιστές κατέστησαν σαφές ότι δεν συζητούν οτιδήποτε άλλο πλην της πλήρους κατάργησης του νόμου.

Τα εργατικά συνδικάτα, ενισχυμένα από την επιτυχία των διαδηλώσεων της περασμένης Τρίτης, έδωσαν μάλιστα προθεσμία στην κυβέρνηση ως τις 17 Απριλίου που κλείνει η Βουλή για τις διακοπές του Πάσχα να καταργήσει τον CPE. Με τελεσίγραφό τους προς την κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, τα συνδικάτα και οι ενώσεις των φοιτητών και μαθητών, προειδοποιούν ότι «αν δεν ληφθεί γρήγορα μια απόφαση για την απόσυρση του CPE, θα αποφασίσουν και πάλι κινητοποιήσεις, χωρίς να αποκλείεται κανένα μέσο πάλης».