Στα μέλη της επιτροπής διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) δόθηκε σήμερα το δεκασέλιδο σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, κατά τη δεύτερη συνάντηση, στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου για την κατάρτισή της.
Στα μέλη της επιτροπής διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) δόθηκε σήμερα το δεκασέλιδο σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, κατά τη δεύτερη συνάντηση, στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου για την κατάρτισή της. Στη συνάντηση συμμετέχουν ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κι ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, με το σχέδιο αυτό «αναιρούνται οριστικά όλες οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, είτε λόγω παρανόησης», μετά την κοινή ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο του σχεδίου Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας της 6ης Νοεμβρίου 2018. Στο σχέδιο «καταγράφονται οι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η ιστορικής σημασίας συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δύο μέρη, καθώς και για τον εφημεριακό κλήρο».
Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει την κατάρτιση νομοσχεδίου, το οποίο θα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα κυρώνεται αυτούσιο το κείμενο της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας όπως τελικά θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου. Τα υπόλοιπα δύο μέρη θα περιέχουν εφαρμοστικές διατάξεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας ως προς τα δύο βασικά σκέλη της, τη μισθοδοσία των κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος και την ίδρυση και λειτουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
Ειδικά ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου, το υπουργείο σημειώνει ότι η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση «όχι μόνο δεν θίγει το υφιστάμενο καθεστώς, αλλά αντιθέτως το βελτιώνει ουσιωδώς», καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.ά.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση διμερούς συμφωνίας.
Από τη Συμφωνία και την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση:
Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, η μισθοδοσία των κληρικών «θωρακίζεται ακόμα περισσότερο», σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, καθώς:
Τέλος, με το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας προκύπτουν, σύμφωνα με το υπουργείο, σημαντικά οικονομικά οφέλη, τόσο για το Δημόσιο, όσο και για την Εκκλησία της Ελλάδος, «από την αξιοποίηση περιουσίας διαμφισβητούμενης και, άρα, μέχρι σήμερα αδρανούς και λιμνάζουσας».
Στο μεταξύ, συνάντηση είχαν σήμερα αντιπροσωπείες της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό τον Μητροπολίτη Γέροντος Πριγκηποννήσων, Δημήτριο, στο Μέγαρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Όπως έγινε γνωστό, διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίας κατανοήσεως, συνεργασίας και ενότητας, καθώς διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών, τόσο επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του Συντάγματος, όσο και επί της διατηρήσεως του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου.