Πολιτική
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 17:43

ΠΓΔΜ: Αναμένει την ελληνική Βουλή για το ΝΑΤΟ - Έτοιμη για τις αλλαγές

Οι κυβερνητικές αρχές στα Σκόπια περιμένουν το ελληνικό κοινοβούλιο να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ, την ώρα που στην Αθήνα κορυφώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι κυβερνητικές αρχές στα Σκόπια περιμένουν το ελληνικό κοινοβούλιο να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ, την ώρα που στην Αθήνα κορυφώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο εκπρόσωπος της Σκοπιανής κυβέρνησης, Μίλε Μποσνακόφσκι, δήλωσε ότι μετά από αυτή την απόφαση, η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει αμέσως διεθνείς οργανισμούς και άλλες χώρες για το νέο όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», σημειώνοντας πως «οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα τεθούν σε ισχύ και η κυβέρνηση θα αρχίσει αμέσως να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να διορίσει μια ομάδα η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι αρχές θα αλλάξουν επίσης τα δημόσια σήματα στα σημεία διέλευσης των συνόρων, τα διπλωματικά κέντρα και τα ιδρύματα.

«Δεν υπάρχουν προθεσμίες για αυτό, αλλά οι αρχές θα εργαστούν για να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως μέσα σε μια περίοδο 5 ετών, οι πολίτες θα πρέπει να αλλάξουν όλα τα προσωπικά τους έγγραφα και να αποκτήσουν νέα που θα αναγράφουν το νέο όνομα της χώρας.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση στα Σκόπια ενέκρινε και την απόφαση για την ίδρυση πρεσβείας στην Αθήνα και γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

«Περισσότερη ασφάλεια με το ΝΑΤΟ»

Ο πρώην πρεσβευτής της χώρας στο NATO, Νάνο Ρούζιν, τονίζει ότι εκτός από την πτυχή της ασφάλειας, η προσχώρηση είναι επίσης σημαντική σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

«Η συμμαχία εγγυάται την εδαφική μας ακεραιότητα και τα σύνορα. Κάθε επίθεση στη χώρα μας θα θεωρείται ως επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Ρούζιν και προσθέτει ότι η σταθερότητα φέρνει ανάπτυξη και επενδύσεις.

Παράλληλα, ο Ισμέτ Ραμαντάνι του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στα Σκόπια αναφέρει ότι το μεγαλύτερο όφελος θα προκύψει για την οικονομία, επειδή θα υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα και θα προσελκυστούν περισσότερες επενδύσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ