Πολιτική
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2006 13:04

«Έως τις αρχές του 2007 οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό θα έχουν μεταφερθεί»

Στόχος της κυβέρνησης είναι έως τις αρχές του 2007, ο μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού να έχει μεταφερθεί σε νέα σωφρονιστικά καταστήματα.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού, Φ. Κουβέλη, σχετικά με το πρόσφατο ατύχημα στις φυλακές Κορυδαλλού και τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

Όπως είπε ο κ. Παπαληγούρας, μεσοπρόθεσμα επιδιώκεται να καταστούν οι φυλακές Κορυδαλλού, φυλακές υποδίκων και σταδιακά αυτές να απομακρυνθούν πλήρως από την περιοχή.

Αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν στις φυλακές Κορυδαλλού, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι περιμένει τα πορίσματα της πειθαρχικής και δικαστικής έρευνας που θα ρίξουν άπλετο φως ως προς τις συνθήκες, τα αίτια και τους υπεύθυνους της υπόθεσης.

Παραλάβαμε μια οριακή κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, όπου συνωστίζονταν 9.500 κρατούμενοι σε 5.500 θέσεις, σημείωσε ο κ. Παπαληγούρας και πρόσθεσε: «Υιοθετήσαμε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατασκευής έξη νέων φυλακών και μετασκευής ακόμα μίας, με τις οποίες θα δημιουργηθούν 2.400 νέες θέσεις κρατουμένων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν κατασκευαστεί δύο νέες φυλακές για 800 κρατούμενους και έως το τέλος του 2006 άλλη μία για 400 κρατούμενους, οι οποίοι (1.200) θα προέρχονται από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Επίσης ανακοίνωσε τη μετεγκατάσταση των καταδικασμένων γυναικών από τις φυλακές Κορυδαλλού στο σωφρονιστικό κατάστημα του Ελαιώνα Θηβών που διασκευάζεται. «Στα παχιά λόγια των προηγούμενων κυβερνήσεων για μετεγκατάσταση φυλακών, το υπουργείο μας σήμερα κάνει έργα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαληγούρας.

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, ωστόσο όπως παρατήρησε, η εταιρεία «ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική» διαβεβαίωνε ότι οι τρεις πρώτες νέες φυλακές θα είχαν ήδη παραδοθεί.

Με αφορμή δε, την πυρκαγιά στις φυλακές Κορυδαλλού είπε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η αποσυμφόρηση των φυλακών, ώστε «να σταματήσουμε να μιλάμε για αποθήκες ανθρώπων σε καταστήματα κράτησης όπου θα έπρεπε να αναπτύσσεται η σωφρονιστική πολιτική».

Πηγή ΑΠΕ