Κοινωνία
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 15:42

Προσοχή στη νοθεία του μελιού συνιστά ο ΕΦΕΤ

Οδηγίες προστασίας των καταναλωτών όταν αγοράζουν μέλι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Τους συνιστά προσοχή, καθώς παρατηρούνται κρούσματα νοθείας, που όχι μόνο αποτελούν οικονομική απάτη, αλλά έχουν ως αποτέλεσμα το νοθευμένο προϊόν που εμφανίζεται σαν μέλι να στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του πραγματικού μελιού.

Οδηγίες προστασίας των καταναλωτών όταν αγοράζουν μέλι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Τους συνιστά προσοχή, καθώς παρατηρούνται κρούσματα νοθείας, που όχι μόνο αποτελούν οικονομική απάτη, αλλά έχουν ως αποτέλεσμα το νοθευμένο προϊόν που εμφανίζεται σαν μέλι να στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του πραγματικού μελιού.

Όπως εξηγεί, υπάρχουν διαφόρων ειδών νοθείες του μελιού. Μια πολύ απλή νοθεία είναι να πουλιέται ένα είδος σαν κάτι άλλο, π.χ. ένα ανθόμελο για θυμαρίσιο ή ένα εισαγόμενο για ελληνικό. Επίσης, υπάρχουν νοθείες με εξωγενή σάκχαρα (π.χ. ισογλυκόζη, γλυκόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες, με παράλληλη προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών.

Με αυτά τα δεδομένα, συμβουλεύει να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά του από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου, ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.

Αντιθέτως, επισημαίνει ότι το μέλι πρέπει να διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και να φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.

Ο Φορέας δηλώνει ότι μέσα από τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, καθώς και με τη σύνταξη και υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων ελέγχου και δειγματοληψιών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές, εργάζεται συνεχώς για την προστασία του καταναλωτή, την αποτροπή της νοθείας και της παραπλάνησης, αλλά και την προστασία αυτού το πολύτιμου εθνικού διατροφικού θησαυρού.

Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία. Δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα που εμφανίζουν τροφική αλλεργία στο μέλι. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο μετά από συνεννόηση με το γιατρό τους.