Τι έλεγε η κυβέρνηση Τραμπ για το «ιερό δισκοπότηρο» της μείωσης των εταιρικών φόρων; Μετά τις φοροελαφρύνσεις, θα αυξάνονταν οι επιχειρηματικές επενδύσεις και θα δημιουργούνταν περισσότερες θέσεις εργασίας. Έτσι, θα ενισχυόταν η παραγωγικότητα που με τη σειρά της θα μεταφραζόταν σε υψηλότερους μισθούς. Τόσα οφέλη για τους εργαζόμενους και άμεσα., γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Τι έλεγε η κυβέρνηση Τραμπ για το «ιερό δισκοπότηρο» της μείωσης των εταιρικών φόρων; Μετά τις φοροελαφρύνσεις, θα αυξάνονταν οι επιχειρηματικές επενδύσεις και θα δημιουργούνταν περισσότερες θέσεις εργασίας. Έτσι, θα ενισχυόταν η παραγωγικότητα που με τη σειρά της θα μεταφραζόταν σε υψηλότερους μισθούς. Τόσα οφέλη για τους εργαζόμενους και άμεσα.
Ανέκαθεν μια ανοησία. Υπήρχαν, όμως, σαφείς ενδείξεις για την πορεία. Προτού υλοποιηθούν οι μειώσεις, το Reuters απευθύνθηκε στις 150 μεγαλύτερες εταιρείες με κριτήριο τη χρηματιστηριακή τους αξία στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000. Απάντησαν δεκαεπτά και ούτε μία από αυτές δεν ανέφερε ότι σχεδιάζει να κάνει περισσότερες προσλήψεις.
Όπερ και εγένετο. Οι περικοπές φόρων ενίσχυσαν σημαντικά τα κέρδη των εταιρειών, αλλά όχι το προσωπικό τους.
Δουλειές δεν έφεραν οι φοροελαφρύνσεις, παρά μόνο σε λογιστές και δικηγόρους, που συμβουλεύουν τους πελάτες τους με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρον το νέο σύστημα.
Κάποιοι οικονομολόγοι θα έλεγαν ότι αυτό είναι ένα βλαπτικά προκυκλικό πρόγραμμα δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Μια οικονομία που ήδη αναπτυσσόταν, με ανεργία κάτω από 4%, δεν χρειαζόταν υπερθέρμανση και μειώσεις φόρων στα πλουσιότερα εισοδήματα. Πόσο μάλλον στους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι 23 μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί των ΗΠΑ γλίτωσαν περί τα 21 δισ. δολάρια πέρυσι, καθώς ο κλάδος επωφελήθηκε περισσότερο από πολλούς άλλους από το ψαλίδι στους φόρους. Κατά μέσο όρο, είδαν τον συντελεστή φορολόγησης να μειώνεται στο 19% από 28%. Αύξησαν το ποσό που διέθεσαν σε επαναγορές μετοχών και μερίσματα κατά 23%, κατήργησαν σχεδόν 4.300 θέσεις εργασίας, ενώ ορισμένες εξ αυτών έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν πρόσθετες περικοπές.
Είναι σαφές ότι οι μειώσεις φόρων δεν έχουν καμία μαγική δύναμη. Αλλά αυτό το γνωρίζαμε. Η περίπτωση της φορο-μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ μάς διδάσκει πόση ισχύ έχουν κάποιες απόψεις, όταν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κατάλληλων.