Για απαράδεκτη ολιγωρία να θωρακίσει υγειονομικά τη χώρα μας από τη γρίπη, κατηγορεί το υπουργείο Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).
Για απαράδεκτη ολιγωρία να θωρακίσει υγειονομικά τη χώρα μας από τη γρίπη, κατηγορεί το υπουργείο Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).
Όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα κατέχει τα τελευταία χρόνια, το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων από γρίπη στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι δυστυχώς στην Ελλάδα, το 2016, κατεγράφησαν 197 θάνατοι, όταν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία, οι θάνατοι από γρίπη, δεν ξεπέρασαν τους τριάντα.
«Ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη είναι μεγάλος συγκριτικά, με άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες, γεγονός που οφείλεται αφενός στην αδυναμία των δημόσιων δομών υγείας, να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα περιστατικά -με αποκορύφωμα την τραγική έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ- και αφετέρου στην έλλειψη προληπτικής ενημέρωσης του πληθυσμού, για την ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ.
Μάλιστα, όπως λέει έχει καταθέσει αναφορά, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την τραγική καθυστέρηση, στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της επιδημίας της γρίπης, όπως υποστηρίζει.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «Είναι απαράδεκτο να χάνονται κάθε χρόνο άδικα ανθρώπινες ζωές από τον ιό στη γρίπης. Είναι προφανές ότι το υπουργείο Υγείας παρέλειψε τις ενδεδειγμένες πολιτικές, για την αντιμετώπιση της επικείμενης επιδημίας, με αποκορύφωμα την ολιγωρία, για να λειτουργήσουν τα 150 κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια ,μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μη χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές».
Ο ΙΣΑ κάνει, επίσης, λόγο για χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και ειδικά των ευπαθών ομάδων και του υγειονομικού προσωπικού. Γεγονός που αποδεικνύει ένα σημαντικό έλλειμμα, στην ενημέρωση, όπως εκτιμά.
Με δεδομένο, ότι πρόσφατη έρευνα, κατέγραψε ότι μόνο 1 στους 4 εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία είχε κάνει πέρυσι το αντιγριπικό εμβόλιο, ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του, σε περίπτωση που το έχουν αμελήσει, να εμβολιαστούν άμεσα καθώς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, τόσο για να νοσήσουν όσο και για να διασπείρουν τον ιό.