Πολιτική
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 09:52

Ντιμπέιτ των υποψηφίων δημάρχων για τα προβλήματα της Αθήνας

Τις απόψεις τους για τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν το δήμο της Αθήνας, διασταύρωσαν την Τετάρτη οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Κώστας Μπακογιάννης, Νάσος Ηλιόπουλος, Παύλος Γερουλάνος, και Νίκος Σοφιανός, σε ένα άτυπο debate στον «Ιανό».

Τις απόψεις τους για τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν το δήμο της Αθήνας, διασταύρωσαν την Τετάρτη οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Κώστας Μπακογιάννης, Νάσος Ηλιόπουλος, Παύλος Γερουλάνος, και Νίκος Σοφιανός, σε ένα άτυπο debate στον «Ιανό».

Ο Κώστας Μπακογιάννης τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε απολύσεις».

«Θέλουμε να δώσουμε στο δήμο όλα τα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά του καλύτερα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να δαιμονοποιούμε οτιδήποτε. Να παραδώσουμε μια καθαρή πόλη στους Αθηναίους. Και καθαρή πόλη σημαίνει καθαρά πεζοδρόμια, αποκομιδή, ανακύκλωση. Τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία» είπε.

Όπως επισήμανε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο επόμενος δήμαρχος είναι ότι «η Φυλή ‘σκάει’ το 2020, γεμίζει» και προειδοποίησε ότι «κινδυνεύουμε να γίνουμε Βηρυτός ή Τρίπολη».

Για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας ο κ. Μπακογιάννης είπε πως «έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη» για να προσθέσει πως «δεν θα βγάλουμε από την εξίσωση την καταστολή». «Δεν μπορεί ο δήμαρχος να εξαντλείται στο να καταγγέλλει τον εκάστοτε υπουργό» ανέφερε συγκεκριμένα και πρότεινε τη δημιουργία ενιαίου συντονιστικού κέντρου ασφάλειας, σύμπραξη της ΕΛΑΣ με τη Δημοτική Αστυνομία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με σεβασμό στην ιδιωτικότητα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στα Εξάρχεια είπε πως «αν κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν, θα πρέπει διαβάσουν την επιστολή των 400 κατοίκων των Εξαρχείων» και διερωτήθηκε: «Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης ή να συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια;».

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να γίνει μία «επίθεση πολιτισμού» με την ενοποίηση και αξιοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο και το θέατρο Ακροπόλ. «Θα αλλάξει έτσι η εικόνα της Αθήνας. Ήταν πρόταση του Αντώνη Τρίτση. Την επαναφέρω. Ήρθε η στιγμή της» σημείωσε.

Για το μεταναστευτικό είπε πως πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε πως «θέλουμε μια πόλη ανοικτή αλλά με κανόνες για όλους». Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε τρεις προτάσεις: Ανταποδοτική στέγαση, ο δήμος να δημιουργήσει δίκτυο που να συντονίζει όλες τις ΜΚΟ και να μοιραστούν τα παιδιά προσφύγων-μεταναστών σε όλα τα σχολεία της πόλης.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος έθεσε το θέμα της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άσκησε δριμύτατη κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή ότι δεν αξιοποίησε κρατικούς και ευρωπαικούς πόρους.

«Ο δήμος της Αθήνας είναι πλούσιος αλλά ήταν φτωχή η διαχείριση του. Από τα 85 εκατ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Αττικής για έργα, μόνο 10 εκατομμύρια έχει απορροφήσει, ενώ στο πρόγραμμα 'ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ' δεν μπήκε καν» ανέφερε.

Για το θέμα των ναρκωτικών, προανήγγειλε ότι σύντομα θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, σημείωσε ότι η Πορτογαλία που έχει σημαντικές επιτυχίες στο θέμα αυτό διπλασίασε τις σχετικές δημόσιες δαπάνες και υπογράμμισε ότι «η κατασταλτική πολιτική στην ουσιοεξάρτηση έχει αποτύχει».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό -προσφυγικό, ανέφερε ότι είναι πλούτος για την Αθήνα η πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας της. Για τις πολιτικές ένταξης, ζήτησε ο δήμος να έχει σημαντικότερο ρόλο στις πολιτικές στέγασης, γλωσσομάθειας, και απασχόλησης των μεταναστών και προσφύγων, ενώ τάχθηκε και υπέρ του δικαιώματος να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.

Για τον τομέα της ασφάλειας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «η ασφάλεια είναι θέμα δημοκρατίας» και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο δημοτικός φωτισμός σ' όλες τις περιοχές, να υπάρξουν παντού πολιτιστικές δράσεις, ενώ ειδικά για στις υποβαθμισμένες περιοχές να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του δήμου και να δοθούν κίνητρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σ' αυτές. «Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές και οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τους νεοναζί» τόνισε. Τέλος εξέφρασε την αντίθεση του στην ανάληψη του ΕΝΦΙΑ από την αυτοδιοίκηση. 

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος ανέπτυξε το σχέδιό του για τη βελτίωση της εικόνας της Αθήνας μέσα από τη συγχώνευση υπηρεσιών για αποτελεσματικότερη φροντίδα, τη δημιουργία μικρών οάσεων πρασίνου και ις υιοθεσίες χώρων από ιδιώτες και φορείς.

Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια πρότεινε τη συνεργασία του δήμου με την ΕΛΑΣ, την ανατιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και τη συγκρότηση συμβουλίων γειτονιάς με τη συμμετοχή πολιτών. Ειδικότερα, για τα Εξάρχεια, ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό καλώντας τον να «ακούσει» όσα αναφέρουν σε επιστολή που του απέστειλαν, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής.

Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι ο δήμαρχος οφείλει, όταν η κυβέρνηση ή οι κρατικοί φορείς δεν ανταποκρίνονται στα δίκαια αιτήματα που τους θέτει, να δρα και ως «δήμαρχος-ακτιβιστής». Επίσης, άσκησε κριτική στον κ. Μπακογιάννη, που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του, για την κατάρτιση από τώρα, μεταξύ των υποψηφίων, ενός σχεδίου αντιμετώπισης των ναρκωτικών και το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όποιον εκλεγεί να το υλοποιήσει. «Έστειλα μια επιστολή επειδή είδα ότι συμφωνούμε οι τρεις συνυποψήφιοι στα Κέντρα Ελεγχόμενης Χρήσης. Ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε θετικά. Ο κ. Μπακογιάννης ήξεις αφήξεις. Αν όντως, κ. Μπακογιάννη, λέτε ότι είστε υπέρ της συνεργασίας, τότε γιατί την πρώτη πρόταση που σας έγινε την κλωτσάτε;» είπε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, τόνισε ότι είναι λανθασμένη η μέχρι τώρα προσέγγιση και δεν υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση: «Δεν θα φύγουν, όπως δεν γύρισαν και οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό. Θα ζήσουμε μαζί . Γι' αυτό χρειάζονται πολιτικές ένταξης (εκμάθηση της γλώσσας, κατανομή και σ' άλλους δήμους κ.ά.)» είπε.

Απευθυνόμενος στους υπολοίπους συνυποψηφίους του, ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση σήμερα αλλά και τα επόμενα χρόνια, είναι δέσμια των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν ψηφίσει τα κόμματα στα οποία πρόσκεινται. Κατήγγειλε ότι επιχειρείται η απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ, όπως είπε, οι πολίτες σε πέντε χρόνια έχουν πληρώσει σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ δημοτικά τέλη. Ζήτησε να μειωθούν οι συντελεστές των δημοτικών τελών αφού έχουν μειωθεί και οι αντίστοιχες δαπάνες του δήμου και να υπάρξουν «ζώνες».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Σοφιανός, ως προς την τωρινή διοίκηση του δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, για την έλλειψη πίεσης είσπραξης του τέλους των παρεπιδημούντων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας.

Για το θέμα των ναρκωτικών, προειδοποίησε ότι η λειτουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης «θα σημάνει πόλεμο για μας», χαρακτηρίζοντας τους χώρους αυτούς «χώρους ελεγχόμενου θανάτου» και υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν τις πολιτικές πρόληψης και της απεξάρτησης, ενισχύοντας τα κυκλώματα εμπορίας ουσιών. 

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό σημείωσε πως «οι μετανάστες είναι μέρος του αθηναικού λαού» και κάλεσε κράτος και δήμο να υλοποιήσουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης. Ακόμη, ζήτησε να κλείσει η δομή του «Ελαιώνα» για τους πρόσφυγες και να στεγασθούν σε οικίες και χαρακτήρισε «απαράδεκτο φαινόμενο τις καταλήψεις στο όνομα της αλληλεγγύης» καταγγέλλοντας δράση κυκλωμάτων και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ