Κόσμος
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2006 17:45

«Δεν ήταν κακός» ο Ιούδας

Ο Ιούδας δεν πρόδωσε τον Ιησού για τριάντα αργύρια, αντίθετα έκανε αυτό που του ζήτησε ο ίδιος ο Χριστός, αποκαλύπτεται σε ένα έγγραφο 1.700 χρόνων που ονομάζεται «Ευαγγέλιο του Ιούδα» και αποκαλύφθηκε χθες.

«Σε αυτήν την εκδοχή, ο Ιούδας είναι ο καλός», επισήμανε ο Μπαρτ Εχραμ καθηγητής Θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Ηταν ο μόνος από τους αποστόλους που κατάλαβε τον Ιησού», πρόσθεσε.

Στην εισαγωγή του, το «Ευαγγέλιο του Ιούδα» αναφέρει πως αποτελεί «τη μυστική καταγραφή των αποκαλύψεων που έκανε ο Ιησούς σε συνομιλία του με τον Ιούδα». Σε άλλο σημείο αναφέρει πως ο Ιησούς είπε στον Ιούδα: «Θα τους ξεπεράσεις όλους (τους αποστόλους) γιατί εσύ θα θυσιάσεις το σώμα που με περιβάλλει».

«Η ιδέα του ευαγγελίου αυτού είναι ότι ο Ιησούς είναι ένα πνεύμα παγιδευμένο σε ένα φθαρτό σώμα και πως η σωτηρία έρχεται όταν ξεφύγουμε από την ύπαρξή μας», υπογραμμίζει ο Εχραμ.

Δεν είναι γνωστό ποιος έγραψε το «Ευαγγέλιο του Ιούδα». Το αντίγραφο που παρουσιάστηκε χθες είναι από ένα έγγραφο που αναφέρεται σε πραγματεία του 180 μ.Χ με τίτλο «Κατά των Αιρέσεων», την οποία έγραψε ο αρχιεπίσκοπος της Λυών Ειρηναίος και στην οποία κατηγορεί όλους εκείνους που εκφράζουν αντίθετη άποψη για τον Ιούδα απ' ότι αυτή που υιοθετεί η Εκκλησία.

Το αντίγραφο του ευαγγελίου είναι γραμμένο στα κοπτικά σε 13 σελίδες από πάπυρο και επί 1.700 χρόνια ήταν κρυμμένο σε μια σπηλιά στην έρημο της Αιγύπτου, δήλωσε ο Τέρι Γκαρσία εκπρόσωπος του National Geographic Society.

Το κείμενο είναι προφανώς αντιγραφή του πρώτου εγγράφου που ήταν γραμμένο στα ελληνικά. Βρέθηκε τη δεκαετία του 1970 κοντά στη Μινία της Αιγύπτου και πουλήθηκε σε αιγύπτιο παλαιοπώλη το 1978. Ο ίδιος προσπάθησε μάταια να το πουλήσει και έτσι το άφησε σε τραπεζική θυρίδα στη Νέα Υόρκη επί 16 χρόνια, γεγονός που επίσπευσε τη φθορά του.

Σε εικόνες που έδειξαν χθες οι ειδικοί, το ευαγγέλιο μοιάζει με ξεραμένα φύλλα δέντρων και όπως είπε ο κ. Γκαρσία είχε θρυμματιστεί. Το 2001 το ελβετικό Ιδρυμα Μαικήνας για την Αρχαία Τέχνη άρχισε μια προσπάθεια μεταγραφής και μετάφρασης του. Τα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας τις μεθόδους ραδιενεργού άνθρακα και ανάλυσης μελανιού κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αντιγραφή του κειμένου έγινε το 300 μ.Χ.

Τα φύλλα πάπυρου το Ευαγγελίου εκτίθενται από σήμερα στο μουσείο του National Geographic Society στην Ουάσινγκτον και αργότερα θα μεταφερθούν μόνιμα στο Μουσείο Κοπτικής Τέχνης του Καΐρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters