Κοινωνία
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 12:32

Διετές πρόγραμμα 8.330 ελέγχων από τον ΕΦΕΤ   

Πρόγραμμα επίσημων ελέγχων για το 2019 και το 2020 ενέκρινε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας περί τροφίμων, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων δράσεων προηγούμενων ετών και την αξιοποίηση κάθε σχετικής πληροφορίας (από αποστολές της Ε.Ε. DG SANTE, RASFF, AAC κ.α.).

Πρόγραμμα επίσημων ελέγχων για το 2019 και το 2020 ενέκρινε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας περί τροφίμων, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων δράσεων προηγούμενων ετών και την αξιοποίηση κάθε σχετικής πληροφορίας (από αποστολές της Ε.Ε. DG SANTE, RASFF, AAC κ.α.). 

Το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει συνδυαστικούς ελέγχους (επιθεώρηση-δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση), αφορά στη:

  • Συνέχιση εστιασμένων δράσεων στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.
  • Διασφάλιση της απαιτούμενης συχνότητας σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων σύμφωνα με την ανάλυση επικινδυνότητας.
  • Αποτίμηση του επιπέδου συμμόρφωσης.
  • Επαλήθευση της επάρκειας κι αποτελεσματικότητας συστημάτων αυτοελέγχου και ιχνηλασιμότητας.
  • Αντιμετώπιση ελληνοποιήσεων και δόλιων πρακτικών στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, των επιτραπέζιων ελιών και των αυγών.
  • Αντιμετώπιση φαινομένων παραπλάνησης του καταναλωτή, σε σχέση με την αναγραφή ισχυρισμών διατροφής και υγείας.
  • Ενίσχυση της εποπτείας και επαλήθευσης της αποτελεσματικότητας των επίσημων ελέγχων.

Ο συνολικός ετήσιος αριθμός επιθεωρήσεων του ΕΦΕΤ προσδιορίζεται σε 8.330, εκ των οποίων περίπου 700 αφορούν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τουλάχιστον 510 δειγματοληψίες και αναλύσεις. Σύμφωνα με τον Φορέα, ο αυξημένος αυτός αριθμός ελέγχων στα γαλακτοκομικά προϊόντα σηματοδοτεί την ιδιαίτερη προσοχή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο θέμα της προστασίας των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων και του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Ο συνολικός αριθμός ελέγχων ποιότητας των τροφίμων, από όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Ελεγκτικές Περιφερειακές Αρχές, ξεπερνά κατ' έτος τις 70.000.

Το πρόγραμμα έχει στόχο να δώσει μία ολοκληρωμένη κατεύθυνση, καθοδήγηση και συνδρομή στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της χώρας, ώστε η διεξαγωγή των επίσημων ελέγχων να πραγματοποιείται με τρόπο ομοιόμορφο, ενιαίο, αποτελεσματικό, αποδοτικό, σε απόλυτη συμβατότητα με τους εθνικούς στρατηγικούς στόχους, στο πλαίσιο της Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας.