Πολιτική
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2006 16:35

ΑΔΑΕ: Οι υποκλοπείς είχαν συνεργάτες μέσα στη Vodafone

Αμεση εμπλοκή στελεχών της Vodafone στην υπόθεση των υποκλοπών «φωτογραφίζει» το πόρισμα της ΑΔΑΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αναστάσιου Καραμάριου, στην οποία παραδόθηκε το πόρισμα. Σύμφωνα με τον κ. Καραμάριο, που έδωσε στη δημοσιοότητα δύο από τις 27 σελίδες του πορόσματος, «πρέπει άμεσα ο εισαγγελέας να ασκήσει δίωξη κατά της Vodafone».

Στο κέντρο της Vodafone στην Παιανία, την ημέρα που διαπιστώθηκε το πρόβλημα με τα SMS, πρόσβαση είχαν πέντε στελέχη της εταιρείας και τελευταίος αναχώρησε από εκεί άτομο που είχε κάρτα εισόδου με την ένδειξη visitor, που, όπως είπε, παραπέμπει σε στέλεχος της Vodafone.

«Από τα στοιχεία που παρέδωσε η ERICSSON (εντολές εργασιών σε κέντρα της VODAFONE, αρχεία καταγραφής απομακρυσμένης πρόσβασης στην VODAFONE) προκύπτει ότι για την 24η Ιανουαρίου 2005 υπήρχε εντολή εργασίας υπαλλήλων της σε κέντρα της VODAFONE έως την 17:00. Η τελευταία εισαγωγή υπαλλήλου της εταιρίας ERICSSON στην πλατφόρμα διαχείρισης των ψηφιακών κέντρων OSS πραγματοποιήθηκε την 16:49 και η έξοδος του από σύστημα πραγματοποιήθηκε δύο λεπτά αργότερα, την 16:51.

Από την μελέτη των στοιχείων που παρέδωσε η VODAFONE, για το χρονικό διάστημα από 19:00 έως και 19:56 (αρχεία καταγραφής εισόδου στο σύστημα OSS, αρχεία καταγραφής εντολών στο κέντρο της Παιανίας) διαπιστώνεται ότι πέντε υπάλληλοι της VODAFONE είχαν λογική πρόσβαση στο ψηφιακό κέντρο της Παιανίας, μέσω του υποσυστήματος OSS, στις 19:56...

Η τελευταία εργασία από συνεργάτη της εταιρείας τελείωσε την 16:30 της ίδιας ημέρας. Η τελευταία πρόσβαση πραγματοποιήθηκε στις 16:15:46 από πρόσωπο με κάρτα εισόδου με την ένδειξη Visitor, που χορηγείται σε εξωτερικούς επισκέπτες σε κάθε εγκατάσταση της VODAFONE, ακόμα και εάν αυτοί είναι υπάλληλοι της εταιρείας, αλλά δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Σημειώνεται ότι η ταυτοποίηση των προσώπων με κάρτα Visitor, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι αδύνατη λόγω καταστροφής των βιβλίων καταγραφής εισόδου-εξόδου, όπως δηλώθηκε από την εταιρία VODAFONE.

Τα συμπληρωμένα έντυπα εισόδου-εξόδου στο κέντρο ελέγχου του ψηφιακού κέντρου της Παιανίας δεν υπάρχουν, σύμφωνα με γραπτή δήλωση της VODAFONE, ενώ αντιθέτως, υπάρχουν και κατετέθησαν τα αντίστοιχα αρχεία για τα ψηφιακά κέντρα του Κηφισσού και της Πειραιώς...

Αποκλείεται η περίπτωση εξωτερικής πρόσβασης στις 24/01/05, ενώ διαπιστώνεται ότι η τροποποίηση του παρείσακτου λογισμικού, την εν λόγω ημερομηνία, πραγματοποιήθηκε, είτε από το εσωτερικό δίκτυο της VODAFONE, είτε από φυσική παρουσία στο ψηφιακό κέντρο».