Κόσμος
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 17:03

Σερβία: Λύση στο Κόσοβο όσο είναι ο Τράμπ στην εξουσία

Την άποψη ότι οι συνθήκες, σε διεθνές επίπεδο, ευνοούν την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς

Την άποψη ότι οι συνθήκες, σε διεθνές επίπεδο, ευνοούν την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς

«Είναι απαραίτητο να επιταχύνουμε τον διάλογο για το Κόσοβο, να πετύχουμε μια βιώσιμη λύση, να μην χάσουμε χρόνο. Είναι προς το συμφέρον της Σερβίας η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί το συντομότερο, διότι οι διεθνείς σχέσεις μπορεί να αλλάξουν» επεσήμανε.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Τράμπ είναι η πρώτη κυβέρνηση των ΗΠΑ που άνοιξε την πόρτα στην δυνατότητα να βρεθεί συμβιβαστική λύση στον διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινα. «Η Σερβία πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτήν την πολιτική συγκυρία διότι, όπως κατά το παρελθόν, έτσι και στο μέλλον μπορεί να εμφανιστεί κάποια νέα κυβέρνηση η οποία θα θεωρεί συμβιβασμό μόνο την αναγνώριση του Κοσόβου από την Σερβία» τόνισε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Τέλος, ο κ. Ντάτσιτς υπογράμμισε ότι η ανάγκη συμβιβασμού υποστηρίζεται και από την επίτροπο Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ίσως, όποιος την διαδεχθεί στην θέση αυτή, να μην είναι τόσο θετικός απέναντι σ' αυτή την προοπτικής, επισημαίνοντας ότι η λύση στο ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να βρεθεί σε ένα ή το πολύ σε δύο έτη και εκτίμησε ότι, «αν δεν λυθεί το ζήτημα μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα, δύσκολα θα υπάρξει ποτέ λύση».

Tην ίδια ώρα η ηγεσία του Κοσόβου εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη αναφορικά με το θέμα της επιβολής δασμών 100% σε προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πλήττοντας έτσι τις εξαγωγές των εν λόγω χωρών.

Ενώ ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, έχει κατηγορηματικά απορρίψει την πιθανότητα αναστολής αυτών των δασμών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κάντρι Βέσελι παρουσιάζεται πιο ευέλικτος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΙΒΝΑ