Στη συνεδρίαση της Επιτροπής του Κανονισμού της Βουλής τη Δευτέρα στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον, εν μέσω σεναρίων ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές, οι οποίες θα επιτρέψουν στον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Θεοδωράκη να διατηρήσουν τα προνόμια του επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας.
Του Μιχάλη Ματσίγκου
[email protected]
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής του Κανονισμού της Βουλής τη Δευτέρα στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον, εν μέσω σεναρίων ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές, οι οποίες θα επιτρέψουν στον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Θεοδωράκη να διατηρήσουν τα προνόμια του επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας.
Με φόντο τις συγκεκριμένες διεργασίες, ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Νίκο Βούτση, ανακοίνωσε την απόφασή του να αναβάλει τελικά την παραίτησή του, κατόπιν – όπως είπε – παράκλησης του προέδρου της Βουλής.
Με ανακοίνωσή της, η Ν.Δ. κατήγγειλε ότι δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα από τον πρόεδρο της Βουλής. «Ο πρωτοφανής ευτελισμός που έχουν επιβάλει στο κοινοβούλιο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος κορυφώθηκε σήμερα με τη βούλα του κ. Νίκου Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής λαμβάνοντας πλέον και επισήμως ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στους εκβιαζόμενους εταίρους παρακάλεσε(!) τον βουλευτή Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα μαγειρέματα της κυβέρνησης», σχολίασε η Πειραιώς.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», έκανε λόγο για «οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η οποία είναι το αποτέλεσμα συναλλαγών κάτω από το τραπέζι με μεμονωμένους βουλευτές, σε πολλούς από τους οποίους υποσχέθηκαν κυβερνητικές ή άλλες θέσεις».
Επιπλέον, μιλώντας σε εκδήλωση στην Πάτρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε τον κ. Βούτση να συναισθανθεί τη σημασία του ρόλου του και «να μην συναινέσει σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, αλλιώς θα έχει γίνει και αυτός ένα πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα - Καμμένου». Τόνισε, δε, ότι «η πλειοψηφία της γκαζόζας δεν είναι απλά ένα ανέκδοτο, ή ένα έξυπνο hashtag στο Twitter, αλλά είναι μία κατάντια για μία χώρα με μακρά κοινοβουλευτική παράδοση».
Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι «πρωτοφανής πολιτικός εκφυλισμός είναι να έχεις κάνει αντιπρόεδρο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “προσωπική επιλογή” έναν απόκληρο του ΛΑΟΣ που αναπαράγει χυδαιότητες και ψεύδη περιθωριακών και ακροδεξιών εντύπων».
Θέση για το ζήτημα έλαβε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ΑΝΕΛ δεν θέλουμε χάρη από κανένα, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας», ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για απειλές κατά της οικογένειάς του. «Δεν δέχομαι δε ιδιαίτερα απειλές κατά της οικογένειας μου. Πάρε και τα προνόμια, κράτα και τους αστυνομικούς. Εκτός από τους Ρουβίκωνες υπάρχουν και Έλληνες Αλέξη» ανέφερε.
Με δεύτερη ανάρτησή του, ο πρώην υπουργός Άμυνας επανήλθε στο ζήτημα σημειώνοντας ότι «η έδρα της Β’ Αθήνας είναι των ΑΝΕΛ, αν αλήθεια την παραδίδει ο Παπαχριστόπουλος οφείλει να το κάνει τώρα, όπως και ο Κουίκ αν αποφασίσει να μείνει υπουργός και να παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας».
«Κοινοβουλευτικές ομάδες με δύο και τρεις βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Όπως δεν μπορεί να συγκροτούνται Κ.Ο. με δανεικούς βουλευτές. Ξεκάθαρα λόγια» επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο Twitter. Όπως συμπλήρωσε, «το Ποτάμι έχει αρχές. Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά, ούτε στα μείζονα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη».
naftemporiki.gr