Πολιτιστικά
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 08:00

Φιλοσοφικό κάλεσμα για μύηση στο φως και την αλήθεια

Μέσα από μια παράσταση υπαρξιακού προσδιορισμού του ανθρώπου στη σύνολη ρότα της αρχής και του τέλους του, το σύγχρονο πολυσυζητημένο έργο σπάνιου φιλοσοφικού προβληματισμού και υψηλής γλωσσικής εκφραστικής διεκδίκησης, η «Γκέμμα» του Δημήτρη Λιαντίνη, παρουσιάζεται στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στις 6, 7, 13, 14, 20 και 21  Φεβρουαρίου.

Μέσα από μια παράσταση υπαρξιακού προσδιορισμού του ανθρώπου στη σύνολη ρότα της αρχής και του τέλους του, το σύγχρονο πολυσυζητημένο έργο σπάνιου φιλοσοφικού προβληματισμού και υψηλής γλωσσικής εκφραστικής διεκδίκησης, η «Γκέμμα» του Δημήτρη Λιαντίνη, σε σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου, παρουσιάζεται στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στις 6, 7, 13, 14, 20 και 21  Φεβρουαρίου [Καρύτση 8, πλατεία  Αγ. Γεωργίου, Αθήνα].

Το σπουδαίο έργο του σύγχρονου ποιητή φιλόσοφου Δημήτρη Λιαντίνη συμπυκνώνει φιλοσοφία και ποίηση σε μορφή πρόζας. Πρόκειται για έργο καθαρής φιλοσοφικής σκέψης σε ελεύθερο ρυθμό βιώματος και φαντασίας, με χαρακτηριστικό την αναγνωρίσιμη καλλιτεχνική γραφή έκφρασης. Το περιεχόμενο του βιβλίου προσδιορίζεται με την επισήμανση του τρόπου «πώς γίνεσαι άνθρωπος» και αποτελεί θησαυρό - φιλοσοφικό, ποιητικό και λογοτεχνικό - για κατάθεση της δικής του βιωματικής «αλήθειας», λέξη, με την οποία κλείνει τη «Γκέμμα» του: «Έζησα την αλήθεια».

Μέσα από τη θεατρική ερμηνευτική προσέγγιση του Πάνου Αγγελόπουλου, η παράσταση μάς καλεί να μυηθούμε στο φως και την αλήθεια. Για τον σκηνοθέτη, στον φιλοσοφικό στοχασμό μέσα από τη θεατρική προσέγγιση, εκείνο που αναζητάς είναι το φως. Και στην αναζήτηση αυτή, δύνασαι, με ελεύθερη βούληση και αγαθή προαίρεση, να ελπίζεις ότι θα προσεγγίσεις τον βασικό στόχο της απόλυτης ελευθερίας.

Είχε αποφασίσει «να αφανισθεί αυτοθέλητα»

Ο συγγραφέας, παιδαγωγός, φιλόσοφος, ποιητής, βαθύς μελετητής του ελληνικού κλασικού πνεύματος, της παγκόσμιας ιστορίας της φιλοσοφίας, της σύγχρονης νεοελληνικής πολιτιστικής και πολιτικής πραγματικότητας, Δημήτρης Λιαντίνης (1942 - 1998), ως Καθηγητής, δίδαξε Φιλοσοφία της Αγωγής και Παιδαγωγική και Διδακτική των Ελληνικών Μαθημάτων στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έγραψε βιβλία φιλοσοφικού συλλογισμού με ιδιαίτερη προσωπική χαρακτηριστική ποιητική γραφή, αλλά ακριβολόγο πνεύμα.

Ήταν λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της, για τη μελέτη της οποίας αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Έγραψε για διάφορα θέματα, όπως την ηθική, τη ζωή και τον θάνατο και τη σχέση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Το τελευταίο του και πιο σημαδιακό σύγγραμμα, η «Γκέμμα», έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Εστίασε στην ανάγκη να ενταχθούν τα αρχαία ελληνικά ήθη και έθιμα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, ενώ άσκησε κριτική στη φθίνουσα ανθρωπιστική πορεία του δυτικού πολιτισμού.

Την 1η Ιουνίου 1998, σε ηλικία 56 ετών, εξαφανίστηκε, αφήνοντας ένα γράμμα στην κόρη του, στο οποίο δήλωνε πως είχε αποφασίσει «να αφανισθεί αυτοθέλητα», όπως χαρακτηριστικά έγραφε. Η υπόθεση της εξαφάνισής του απασχόλησε την κοινή γνώμη, λόγω ιδιαίτερης προβολής από τα ΜΜΕ. Επτά χρόνια μετά, στις 6 Ιουλίου του 2005, ο συγγενής του, Παναγιώτης Νικολακάκος, ο οποίος ήταν ο μόνος που γνώριζε το σημείο θανάτου του, οδήγησε την κόρη του Λιαντίνη σε μία σπηλιά του Ταϋγέτου, όπου μέσα κείτονταν ο πατέρας της. Αργότερα, ο αδερφός του, Γιώργος Νικολακάκος, αποκάλυψε ότι ο Λιαντίνης είχε δώσει ακριβείς οδηγίες για το πότε να αποκαλυφθεί το μέρος, όπου βρισκόταν. Όπως έγραψε στο γράμμα, είχε προετοιμάσει αυτήν τη στιγμή βήμα βήμα μια ολόκληρη ζωή.

Μετά την ανεύρεση του σκελετού, έγιναν ιατροδικαστικές εξετάσεις, που κατέληξαν ότι ο νεκρός ήταν ο Λιαντίνης. Όμως, άφησαν αναπάντητο το πώς πέθανε, δεδομένου ότι, στις τοξικολογικές εξετάσεις, δεν βρέθηκε κάποια ουσία που να επιφέρει τον θάνατο. Άγνωστη είναι και η ακριβής ημερομηνία του θανάτου του. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι πέθανε τις πρώτες μέρες του Ιουνίου του 1998. Παρότι η επιθυμία του ήταν, αν βρεθούν τα οστά του, να μείνουν στον Ταΰγετο, τελικά ενταφιάστηκαν στο νεκροταφείο των Κεχρεών Κορινθίας.

Ταυτότητα  παράστασης

Θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος,  μουσική: Έρρικα Σωτηρόπουλου,   σκηνικά: Γιαννης Ζημιανίτης, κοστούμια: Λευκή Δεριζιώτη, σύμβουλος κίνησης: Έρση Πήττα, παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός  Sound & Picture theatre production. Παίζουν: Νίκος Καλογερόπουλος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Κωνσταντής Ζημιανίτης, Κρυσταλλία Κεφαλούδη, Δανάη  Μπερή και ο Γιώργος Νάκος.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]